VOORKEUR THEATER

Zonnekinderen

In de Groningse Machinefabriek speelt deze week de tragikomedie Zonnekinderen van Maxim Gorki (1868-1936), in de regie van Koos Terpstra. De revolutionaire schrijver, boegbeeld van de vooroorlogse Sovjet-literatuur, was een vriend en tijdgenoot van Tsjechov. Waar Tsjechov ironisch toeziet op de melancholie en lijdzaamheid van het individu, is Gorki bozer, grover, explicieter en politieker. Zijn werken geven een inzicht in een periode van opkomend communisme met deideeën over de maakbaarheid van mens en maatschappij. Gorki is een product van die tijd, waarin de `nieuwe mens' omschreven diende te worden, met zijn goede en slechte eigenschappen. In het bitterzoete Zonnekinderen (1905) staat niet de strijd tussen goed en kwaad in één ziel centraal, maar een botsing van vastomlijnde karakters.

Gorki zet diverse levenshoudingen tegenover elkaar. Centraal staat Protassov, een chemicus met een heilig geloof in de vooruitgang en de goedheid van de mens. Hij bestookt zijn labiele zus Lisa, zijn verwaarloosde vrouw Helena, de innemende, maar in de liefde mislukte veearts Tschepoernoj, de hysterische weduwe Melania, de gewelddadige smid Jegor, de opportunistische kunstenaar Wagin en de kapitalist Nasar voortdurend met dit mensbeeld. Terwijl iedereen halsstarrig greep tracht te krijgen op z'n eigen wereldje, grijpt een cholera-epidemie om zich heen. Het échte leven, de ziekte en de dood dienen zich aan.

T/m 4 okt Groningen, Machinefabriek. Inl 050-3113388 of www.nnt.nl

Warme broodjes

In Warme broodjes spelen Bianca van der Schoot en Suzan Boo-gaerdt (van Achterwerk), een verkoopshow na. Het aanprijzen van de afvalemmers wisselen ze af met telefonische enquêtes: `Heeft u een huisdier? Bergt u hem op in een kooitje?'die opeens ontaarden in het uitwisselen van erotisch-romantische vrouwenfantasieën. Boogaerdt wil met een stralende lach het publiek plezieren; Van der Schoot doorbreekt met haar gedram de façade.

19 sept Hengelo (OV), Rabotheater. 20 sept Naaldwijk, De Naald. 23 sept Groningen, Het Kruithuis 24-27 sept Amsterdam, Frascati.

Sprookjesbordeel

Laatste kans op cultureel verantwoord vreemd te gaan: In Rotterdam en Tilburg is Het Sprookjesbordeel van Peter Verhelst te bezoeken; veertig minuten geblinddoekt op een bedje verwend worden door een acteur of actrice die je duistere sprookjes in het oor fluistert. Met zoemende achtergrondmuziek, druipende vruchten en tedere betasting. Het bordeelbezoek laat je achter in een roes, met de herinnering aan een wazige droom van verboden genieten.

18-20 sept Rotterdamse Schouwburg 010-4044111. T/m 24 sept Tilburg, Concertzaal 013-5490390.

Vleesch

De jonge spelers van Annette Speelt vreten, zuipen, kotsen, boeren en sneven vlak voor je gezicht in Vleesch. Samen met Theo van Gogh maakten ze een bewerking van de decadente film La Grande Bouffe (Marco Ferreri, 1973), over een aantal heren die zich in een landhuis opsluiten om zich dood te eten. Afgezien van de toneelversie van De Pijnbank (1993), die hij min of meer regisseerde, is dit het theaterdebuut van de cineast/columnist Van Gogh.

T/m 23 sept Den Haag, Theater aan het Spui 070-3465272. 25-27 sept Groningen, Kruithuis 050-3680368.