VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

Mini & Maxi

Hogeschool-variété van Karel de Rooij en Peter de Jong, alias Mini & Maxi, met een aaneenschaking van nummers uit hun fenomenale repertoire. Een feest van herkenning en toch steeds weer verrassende effecten, zelfs voor wie al een vaste bezoeker was van de acht avondvullende programma's die ze in de afgelopen 30 jaar hebben gemaakt. Klassieke clownskunst van een uniek theaterduo, dat al 30 jaar lang spijt heeft van die kinderachtige en daarom misleidende naam.

23-24 sept De Vest, Canadaplein 2. Inl 072-5191817 of www.theaterdevest.nl.

De Zilveren Bruiloft

Theater De Vest viert zaterdag het 25-jarig jubileum met een feestelijk programma. Begeleid door het orkest Holland Symfonia zingen artiesten als Margriet Eshuijs, Miranda van Kralingen, Michiel Borstlap en Trijntje Oosterhuis. De eerder aangekondigde Maarten van Roozendaal is geblesseerd en wordt vervangen door Jan Rot en de baritons Anthony Heidweiller en Frank Wong. Aan de buitengevel van het theater is een video-scherm bevestigd zodat op het plein iedereen alles goed kan volgen. Na afloop is er drank voor iedereen. Tegelijkertijd is in de Hooge Huyszaal een spetterende afterparty. DJ Rob Hulsman draait muziek uit de beginjaren van De Vest.

20 sept De Vest, Canadaplein 2. Inl 072-5191817 of www.theaterdevest.nl.

ALMERE

Zomeropera

Na veel problemen is er toch een definitief en uitvoerig programma van het muziektheaterfestival Zomeropera 03, dat van 24 t/m 28 sept plaatsvindt op diverse lokaties in het stadshart van Almere. Er zijn tientallen evenmenten op het gebied van opera, operette, muziektheater, concerten en jeugdvoorstellingen, ook voor kinderen vanaf 4 jaar.

Het volledige programma staat op www.zomeropera.nl. Kaartverkoop via Ticketservice 0900-3001250 (45ct p.m.) en www.tickertservice.nl

HAARLEM

Holland Symfonia

Het orkest Holland Symfonia geeft o.l.v. Jean-Yves Ossonce een concert waarin vier klassieke componisten (Liszt, Ravel, Bartók en Kodály) hun versie van de Hongaarse zigeuner muziek laten horen. Vioolsolist is Jean-Jacques Kantorov.

26 sept. 20u15 Mariakerk Haarlem. Ook te horen op 30 sept. 20u15 in het Zaantheater Zaandam.

De hongerende weg

Rieks Swarte bewerkte voor het Huis aan de Amstel Ben Okri's bloemrijke roman De hongerende weg tot familietheater; over Azaro, een abiku-kind, de Westafrikaanse benaming van een kind dat vroeg sterft. Hij leeft in een Nigeriaanse sloppenwijk en verkeert nog half in de wereld van de geesten, die hem willen teruglokken. Swarte brengt het verhaal tot leven met elf spelers, mooie poppen en de muziek van Beppe Costa.

T/m 20 sept. Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.toneelschuur.nl.

LEIDEN

Parasite Paradise

Het kunstdorp Parasite Paradise telt een hoofdstraat, een plein en een rotonde. Maar het heeft alles wat nodig is om een dorp te zijn. Voorin de straat logeren gasten in het konijnenhok-hotel van Joep van Lieshout. Vertier is er in het uit kratten opgebouwde theater. Parasite Paradise houdt het midden tussen kermis, tentenkamp en beeldentuin. Tom van Gestel, samensteller van de expositie, zegt dat het project beoogt van Leidsche Rijn een levendige wijk te maken.

Parasite Paradise: t/m 28 sept achter infocentr, Verlengde Vleutenseweg 32, Utrecht. Di-do-zon 13-19u, vr-za -22u.

UTRECHT

Atelierroute

Meer dan 200 Utrechtse kunstenaars openen komend weekeind, tijdens de driejaarlijkse `Atelierroute' hun ateliers voor het publiek. De route start bij het BAK (Basis voor Actuele Kunst) waar alle nodige informatie en een plattegrond te krijgen is. In het BAK zijn onder de titel Locatie U ook de op film vastgelegde gesprekken te zien die inwoners van Utrecht met negen kunstenaars voerden.

Atelierroute 20 en 21 sept. 12-18 u. BAK, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht. Het project `Locatie U' nog tot 28 sept. Wo t/m za 12-17 u, zo 13-17 u (zo 21 sept. 12-21 u). Inl. 0302316125 of www.bak-utrecht.nl

Pastoe

Het 90-jarig bestaan van de Utrechtse meubelfabriek Pastoe was aanleiding voor de tentoonstelling Nu-Pastoe 90 jaar - Modernisme in de hedendaagse vormgeving in het gebouw POST CM tegenover het Utrechts Centraal Museum. De geschiedenis van het bedrijf, dat met zijn functionele en sobere ontwerpen altijd aansluiting zocht bij het Modernisme, loopt als een rode draad door de tentoonstelling. Er zijn Pastoe-ontwerpen te zien, o.m. van de Japanse interieurarchitect Shigeru Uchida die al jaren voor Pastoe werkt. Ook wordt aandacht besteed aan hedendaagse modernistische tendensen in het design, niet alleen meubelontwerpen, maar ook modeontwerpen van Alexander van Slobbe en keramiek van Pieter Stockmans.

Nu-Pastoe 90 jaar in Post CM, Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. T/m 12 okt di t/m zo 11-17 u. Inl. 0302332006 of www.centraalmuseum.nl

Wereldfeest

In het Zuilense Julianapark wordt op 20 en 21 september het internationaal cultureel festival Wereldfeest gehouden. Er is muziek en dans uit Mexico, Marokko, Benin, India en Iran. Er is een verteltheater. DJ Saif mengt en mixt op zijn draaitafel in de Mahgrebstijl. De Surinaams Utrechtse jazz-zangeres Denise Jannah treedt op met Vistar. Er zijn dansworkshops en lekkere hapjes. Er is een Afrikaanse bar met vruchtensappen en er zijn stands met Antilliaanse, Indische, Turkse en Marokkaanse hapjes. Tot slot zijn er workshops dans.

Wereldfeest Utrecht. Za 20 en zo 21 september in het Zuilense Julianapark. Za 12-20u, zo 13-20u. Entree gratis.

IJMUIDEN

Daniel Lohue

Zanger/gitarist van Skik nam vakantie van zijn Drentstalige rockgroep en begaf zich naar Louisiana om zich te verdiepen in de roots van blues en cajun. Met zijn tijdelijke vriendenclub van Amerikaanse muzikanten schuimt hij nu met The Louisiana Blues Club. ook het live-circuit af: onder meer op 19 sept in het Witte Theater, IJmuiden.