VOORKEUR MUZIEK

Henry Brant

Het Nederlands Fluitorkest viert de 90ste verjaardag van de Amerikaanse componist Henry Brant met een tournee, waarbij zijn gregoriaanse Missa de Angelis wordt uitgevoerd door honderd fluitisten in een ruimtelijke opstelling.

Verder klinken van Brant Angels & Devils, Ghosts & Gargoyles, van Charles Ives The Celestial Country en van Palestrina Ave Regebnia Coelorum en Agnus Dei in een arrangement van Brant.

27 sept 20u15 Muziekcentrum Enschede res 053-4858500; 28 sept 15u30 Amstelkerk Amsterdam.

Ives Ensemble

Het Ives Ensemble speelt het programma Mijl op zeven met muziek van zes 20ste eeuwse componisten voor telkens zeven musici. Septet van Conlon Nancarrow en Settimo van Aldo Clementi beleven hun Nederlandse première. Verder klinken Septet van Igor Stravinsky, Septet van Kees van Baaren, Septuor à cordes van Darius Milhaud en Seven van John Cage.

21 sept 15u Museum De Pont Tilburg 013-5438300; 27 sept 20u30 Lantaren/Venster Rotterdam 010-2772277; 1 okt 20u15 Felix Meritis Amsterdam 020-6231311.

Spiritualized

Spacerockgroep van Engelsman Jason Pierce vond zichzelf opnieuw uit als Stooges-achtige garagerockers voor delen van het nieuwe album Amazing Grace, dat hen van een ruigere kant laat horen en dat desondanks geïnspireerd werd door de gelijknamige gospelsong.

Als live-groep komt Spiritualized daarmee dichter bij de psychedelische straaljagersound van Pierce's vorige groep Spacemen 3, nog steeds een belangrijke bron van invloed op nieuwkomers als The Music en The Warlocks.

19 sept Paradiso, Amsterdam.