VOORKEUR BEELDENDE KUNST

De Tilburgse School

In dit individualistische tijdperk is geen plaats meer voor collectieve manifesten. Als schilders of beeldhouwers al worden gepresenteerd als groep dan is het etiket er doorgaans door buitenstaanders opgeplakt. Dat geldt ook voor De Tilburgse School. Het was Jhim Lamoree, kunstcriticus van Het Parool, die eind 1997 de naam bedacht. Al vanaf de groepsexpositie Skulls bij Rob Jurka in 1999 deed het dienst als collectieve vlag. En voor de expositie nu in het CoBra Museum in Amstelveen is het zelfs de titel. De Tilburgse School is geen school in de traditionele zin zoals bijvoorbeeld de Haagse School dat was. Het werk van de vijf Brabantse kunstenaars kenmerkt zich juist door zijn enorme verscheidenheid. Paul van Dongen is de tekenaar van de groep; hij zigzagt tussen snel gepenseelde, felgekleurde aquarellen en extreem gedetailleerde etsen. Autodidact Guido Geelen is een pure beeldhouwer. En de collage is het exclusieve domein van Marc Mulder. Alleen Reinoud van Vught en Ronald Zuurmond zijn beide schilders en liggen ook qua stijl het dichtst bij elkaar, hoewel de eerste meer naar expressionisme neigt en de laatste naar impressionisme. Wat wel over de hele linie opvalt is de voorkeur voor figuratie en een hang naar ambachtelijkheid. Voor De Tilburgse School is de uitwerking minstens zo belangrijk als de idee. Ze komen voortdurend in elkaars ateliers over de vloer. Voor tentoonstellingen bepalen ze gezamenlijk een thema, dat ze afzonderlijk uitwerken maar waar door intensief contact veel kruisbestuivingen aan te pas komen.

De Tilburgse School t/m 9 nov in het Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen. Di t/m zo 11-17u.

Wandtapijten

Wandtapijten behoorden in de 16de en 17de eeuw tot de kostbaarste kunstwerken. Grote formaten en ontwerpen vereisten vele uren handwerk; vergeleken bij zulke staaltjes van verfijnd vakmanschap en toewijding, waren schilderijen goedkoop. Een expositie in Museum Boijmans Van Beuningen toont 8 wandtapijten met scènes uit het leven van Achilles, samen met de eerste ontwerpen, geschetst in olieverf op houten panelen door Peter Paul Rubens en 7 geschilderde modelli.

Rubens: het leven van Achilles t/m 16 nov in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark, Rotterdam.

Willem Witsen

In het Gemeentearchief Amsterdam is de expositie Witsen en Amsterdam te zien, met 150 schilderijen, tekeningen, etsen, foto's en egodocumenten van kunstenaar Willem Witsen (1860-1923). En in Dordrecht vindt gelijktijdig de tentoonstelling Stemmingen plaats, met thematisch gerangschikte schilderijen, aquarellen en etsen.

Witsen en Amsterdam t/m 26 okt in Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u. Willem Witsen (1860-1923) – Stemmingen', t/m 16 nov in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. Di t/m zo 11-17u.

En verder

Marcel van Eeden, Retrograde, tekeningen 1993-2003 t/m 28 sept GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di-zo 14-22u; Holbein t/m 16 nov Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Dag 10-17u; Heel de wereld trekt naar Veere t/m 2 nov Museum De Schotse Huizen, Kaai 25/27, Veere ma-za 12-17u zo 13-17u; Elke Krystufek Naakt & mobiel t/m 28 sept GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag di t/m zo 14-22u; Malczewski (1854-1929). Schilder van de Poolse ziel t/m 5 okt Drents Museum, Brink 1, Assen di-zo 11-17u; Kadir van Lohuizen, Aderen t/m 19 okt Kunsthal Rotterdam, Museumpark di t/m za 10-17u zo 11-17u.