VOORKEUR AMSTERDAM

THEATER

Dwarsdenken Omdat de grote zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt gerenoveerd, vinden de voorstellingen elders in het gebouw plaats. De Theatercompagnie speelt een week lang vijf monologen, geregisseerd door Theu Boermans, waarin hij het hedendaagse engagament en het vastlopen van jonge mensen bekijkt.

Nieuw zijn Bombsong, over een jonge vrouw met een bom in haar tas (Ricky Koole) die het land wil bevrijden en Virus, over een doorgedraaide beurshandelaar (Harry van Reijthoven) die zichzelf opgesloten vindt.

Verder: Rouwklacht en De koorts van Wally Shawn, en Koliek van Goetz.

T/m 22 sept Stadsschouwburg, Leidseplein. Inl 020-6242311 of www.theatercompagnie.nl

EXPOSITIE

Shlomo Koren

Het afscheid van John Loose als directeur van de SBK wordt gevierd met een expositie van Shlomo Koren, een van de kunstenaars met wie Loose veel samenwerkte. Koren, afkomstig uit Tel Aviv, woont sinds de jaren '60 in Amsterdam. 15 monumentale beelden en 50 olieverftekeningen zijn te zien. De beelden zijn geïnspireerd door zijn obsessie met huizen en verhuizen, met verplaatsing en verschuiving.

Shlomo Koren beelden en tekeningen. SBK, KNSM-laan 307-309, Amsterdam. Inl 020-6201321 of www.sbk.nl

MUZIEK

British Season

Het Concertgebouw begint aan het British Season: 60 concerten met muziek van bijna 50 Britse componisten uit 5 eeuwen. Op 20 sept 21u een concert van het BBC Concert Orchestra en het Ned Concertkoor o.l.v. Barry Wordsworth met hoogtepunten uit The Last Night of the Proms. Op 21 sept 10u30 geeft het Royal Opera House Covent Garden o.l.v. Antonio Pappano een concertante uitvoering van Mozarts Don Giovanni.

British Season: 20, 21 sept Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

POP

The Thrills

Het wachten is op een wedstrijd voor popkenners met als onderwerp: wie herkent de meeste muzikale citaten op So Much for the City, de succesvolle tweede cd van de Ierse popgroep The Thrills. Er straalt een aanstekelijk zomers optimisme uit hun jaren zestig West Coast pop. Beach Boys, Byrds en Monkees worden geciteerd, maar ook Gene Pitney's 24 Hours from Tulsa.

Een mooi concert om afscheid te nemen van de onvergetelijke zomer van 2003.

24 sept 21u Melkweg. Res 020-5318181.

KUNST EN ANTIEK

Zesdaagse

Op 20 september begint de 1ste Amsterdamse Kunst & Antiekzesdaagse in het Spiegelkwartier. Er wordt o.a. een onlangs teruggevonden 17de eeuwse plafondschildering onthuld. De schildering uit 1675, uit een pand aan de Keizersgracht, toont voorstellingen van goden en godinnen rondom een triomfwagen. Er zijn thematische tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen door kunsthistorici.

Plafondschildering van 20 t/m 26 sept te zien op Kerkstraat 183, Amsterdam, 12-17 u. Inl www.spiegelkwartier.nl