Twee keer in de fout: scooter inleveren

De politie in Rotterdam gaat scooters en bromfietsen in beslag nemen wanneer de bestuurder daarvan voor de tweede keer wordt betrapt op een verkeersovertreding. De nieuwe aanpak, project aso (aanpak scooter overlast) genoemd, is deze week ingegaan.

Als overtreding gelden bijvoorbeeld opvoeren, geluidsoverlast en onverzekerd rijden. Maar ook het hinderen van ander verkeer door op het achterwiel te rijden (een `wheelie') leidt bij de tweede overtreding tot inbeslagname.

De aanpak is nieuw in Nederland. ,,De procedure wijkt volledig af van de landelijke aanpak en mag gerust ongewoon genoemd worden'', aldus het Korps Rotterdam Rijnmond en het openbaar ministerie.

De nieuwe aanpak moet ,,een einde maken aan het onveilige gevoel dat de burgers hebben door het beperken van roekeloos rijden door parken, over trottoirs en in winkelcentra''.

Veel van de overlastgevende jongeren zijn al bekend bij de politie. De doelgroep bestaat uit ,,jongeren in de leeftijd tussen circa 14 en 19 jaar en in veel gevallen van Antilliaanse afkomst''. Na de inbeslagname van bromfiets of scooter zal de kantonrechter bepalen ,,of er gronden zijn om de bromfiets of scooter voor eens en voor altijd aan het verkeer te onttrekken''.

De politie gaat dossiers aanleggen waarin behalve de verkeersovertredingen ook ,,zaken als deelname aan straatraces en crimineel gerelateerde activiteiten'' worden opgenomen.