Topman Wall Street sneuvelt op beloning

Richard Grasso, de bestuursvoorzitter van de New York Stock Exchange (NYSE) is gisteravond afgetreden na groeiende kritiek van pensioenfondsen, bankiers en politici. Aanleiding was de rel om zijn in mei bekend geworden vergoedingenpakket, dat aanzienlijk royaler is dan menig president-directeur van een groot beursfonds. Het functioneren van Grasso stond niet ter discussie.

Het vertrek kwam toch nog onverwacht. Tot gisteren had Grasso volgehouden dat hij de storm zou uitzitten, dat zijn leiderschap essentieel was voor het goed functioneren van de belangrijkste aandelenbeurs in de wereld. Grasso kreeg nationale faam als de man die kans zag daags na de aanslagen van 11 september de beurs al weer open te krijgen.

Grasso struikelt over een betaling van 140 miljoen dollar in `uitgestelde salaris- en pensioenrechten' die Grasso vorige maand liet uitbetalen aan zichzelf. De rel die toen oplaaide concentreerde zich op de als onjuist aangemerkte situatie dat het orgaan dat moet toezien op fatsoenlijke beurshandel, zijn eigen voorzitter betaalt alsof hij een gigantisch bedrijf leidt.

Ook in vergelijking met `echte' ondernemers bleek Grasso het bijzonder goed te hebben. Hij bleek in 2002 met zijn 8,5 miljoen dollar (salaris plus bonus) meer te verdienen dan de topmannen van American Express, Wells Fargo, Merrill Lynch, Aetna, Citigroup, Fleet Boston en andere bedrijven met veel meer werknemers dan de 1.500 van de NYSE. Grasso's totale vergoeding over 2001 bedroeg 33,5 miljoen dollar. Daarmee liet hij ook de topmannen van JP Morgan Chase en Goldman Sachs achter zich. Na de betaling van 140 miljoen had Grasso nog 48 miljoen tegoed aan niet-uitgekeerde vergoedingen over vier jaar.

Het pijnlijke van de rel, die al weken duurde, was dat het voltallige bestuur van de beurs de kleine lettertjes van Grasso's contract niet goed had gelezen, of er bewust over had gezwegen. In dat bestuur zitten grote namen uit het Amerikaanse zakenleven, de mensen die de bedrijven leiden waar Grasso toezicht op moest houden: Philip Morris, Ford en Time Warner.

Volgens de Democratische presidentskandidaat Joe Lieberman heeft Grasso ,,het vertrouwen van beleggers en het fundament van de beurs geschaad''