TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Interview met prinses Margriet over haar herinneringen aan de hulpverlening bij de watersnoodramp in 1953, en over rampenbestrijding in het algemeen. De prinses werkt sinds 1965 voor het Rode Kruis. Ze begon als helpster in het Rode Kruis Ziekenhuis in Amersfoort en is nu voorzitter van de Standing Commission van het Internationale Rode Kruis in Genève. Ned.2, 18.00-19.25u.

Netwerk. PvdA-leider Wouter Bos voert deze week felle oppositie in de Tweede Kamer tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Netwerk volgde hem de afgelopen week bij zijn voorbereidingen op het debat. Daarnaast een interview met Carmen bin Laden, de schoonzus van 's werelds meest gezochte terrorist. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Aandacht voor de Algemene Beschouwingen, de stand van zaken bij de gesprekken over samenwerking tussen Air France en de KLM en een reportage over de eerste tournee – in Duitsland – die het Iraakse voetbalelftal maakte na de oorlog in Irak.

DOCUMENTAIRE

NGC Netherlands 5th anniversary. Thema-avond ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de Nederlandse versie van het National Geographic Channel, waarin onder meer de vijf bestgewaardeerde documentaires worden vertoond. National Geographic, 21.00-02.00u.

Zembla: Agressie in de gevangenis. De gevangenis in Vught beschikt over een speciaal getrainde groep bewakers, die wordt opgeroepen als het gewone personeel geen raad weet met agressieve gewelddadige gedetineerden. Afgelopen zomer moest het team bijna wekelijks in actie komen. Ned.3, 21.15-22.00u.

De Donderdag Documentaire: De verbeelding van de holocaust. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.13-0.12u.

PRAATPROGRAMMA

Barend en van Dorp. Een van de gasten is Pita Kuijt, moeder van Machiel die al ruim 6 jaar in de Thaise gevangenis vastzit, en advocaat Knoops. Machiel werd in 1997 gearresteerd op verdenking van drugssmokkel, is door de rechtbank in Bangkok vrijgesproken, maar moet in de gevangenis het hoger beroep afwachten. Muziek door de bandoneonspeler Carel Kraayenhof.

AMUSEMENT

NPS Jazz: Dianne Reeves. Terugblik op North Sea Jazz Festival met veel muziek en interview met zangeres Dianne Reeves, die vertelt over haar band met de legendarische zangeres Sara Vaughn. Ned.3, 23.57-01.00u.

Canterbury Tales. Moderne bewerking in zes delen van de middeleeuwse verhalen van Geoffrey Chaucer. Aflevering twee: The wife of Bath. BBC1, 22.00-23.00u.

FILM

Cadence (Martin Sheen, 1991, VS). Minder overtuigend regiedebuut van acteur Martin Sheen is antimilitaristisch drama met raciale moraal. In West-Duitsland gelegerde Amerikaanse soldaat Charlie Sheen belandt in gevangenis en wordt geterroriseerd door sergeant Martin Sheen. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Meet the Parents (Jay Roach, 2000, VS). Minder leuke komedie grossiert in schoonoudermoppen. Ben Stiller probeert plaats te veroveren in zijn aanstaande schoonfamilie, waar Robert De Niro grijnslachend de scepter zwaait. Net5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Death Warrant (Deran Sarafian, 1990, Canada). Vehikel voor Brusselse krachtpatser Jean-Claude Van Damme. Agent zit undercover in de gevangenis. V8, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

The Name of the Rose (Jean-Jacques Annaud, 1986, West-Duitsland/Italië/Frankrijk). Acceptabele adaptatie van Umberto Eco's, in al zijn lagen (en listen) onverfilmbare roman over misdaad en bijgeloof in de Middeleeuwen. Magnifiek spel van Sean Connery als William of Baskerville. RTL5, 22.20-0.45u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Te gast is scenarioschrijfster Maria Goos, bekend van de televisieseries Pleidooi en Oud Geld en de toneelstukken Familie en Cloaca. Het Nederlands Film Festival in Utrecht organiseert een retrospectief over haar werk, waar onder meer de filmversies van Familie en Cloaca te zien zijn en haar nieuwe tv-serie Lieve mensen. Radio 1, 19.04-20.04u.

De Avonden. Onder meer een gesprek met Maik ter Veer, organisator van het `subculturele' Robodock festival, aanstaande zondag in een oude scheepsloods in Rotterdam. 747AM, 22.00-24.00u.