Stedelijk wil tijdelijk naar voormalig PTT-complex

Het Stedelijk Museum wil zich vanaf volgend jaar tijdelijk vestigen in het voormalige PTT-gebouw op het Oosterdokseiland bij het Centraal Station in Amsterdam. Het gaat om de hoogbouw van het pand, waarvan de overige delen worden gesloopt.

Het Oosterdokseiland is de komende vijf jaar afgesloten voor verkeer en wordt de locatie voor een nieuwe Openbare Bibliotheek, bedrijven, winkels, hotels en woningen. In het PTT-gebouw komt een nieuw Conservatorium. Het Stedelijk Museum zou er, aldus een woordvoerder, twee verdiepingen met in totaal ca. 6000 m² tentoonstellingsruimte in gebruik nemen en het uitbaten als een `gewoon' museum. ,,Het is een fantastische plek in het centrum en een bijzonder gebouw, waarvan een ruimte is aangekleed door kunstenaars Peter Struycken en Ad Dekkers. We hebben onze zinnen erop gezet'', aldus de woordvoerder.

Over de exploitatiekosten onderhandelt het Stedelijk nog met de gemeente en eigenaar MAB. Het is nog onbekend wat de gemeenteraad van het plan vindt. Het Stedelijk Museum aan de Paulus Potterstraat wordt op 1 januari 2004 gesloten voor een grootscheepse renovatie. De kantoren, depots en bibliotheek zijn inmiddels verhuisd naar een locatie aan de Deccaweg.