Stasi-dossier van Kohl openbaar

Een Berlijnse rechter heeft gisteren geoordeeld dat het Stasi-dossier van oud-bondskanselier Helmut Kohl wel gepubliceerd mag worden. Volgens de rechter is een oordeel uit maart 2002, waarin werd gesteld dat het dossier gesloten moet blijven omdat de informatie over Kohl onrechtmatig was verkregen en omdat het waarheidsgehalte niet getoetst kan worden, na een wetswijziging niet langer geldig. In juli besloot de Duitse Bondsdag dat onderzoekers het recht hadden om dossiers van publieke personen te bestuderen. Marianne Birthler, hoofd van het overheidsorgaan dat de dossiers van de vroegere Oost-Duitse geheime dienst beheert, heeft gezegd een eventueel hoger beroep af te wachten voordat journalisten toegang krijgen tot de informatie over Kohl. Journalisten hopen in het archief informatie te vinden over mogelijke illegale financiering van de CDU.