Slapen boven stad en wad

In een verbouwde havenkraan in Harlingen is vandaag een hotel met één kamer geopend. Karin de Mik sliep een nacht in het draaibare mini-hotel.

Het Wad ontwaakt. Vanaf mijn kussen zie ik vrachtschip De Adelaar geruisloos de havenmond van Harlingen binnenvaren. Daarna draait snelboot Koegelwieck de haven in. Het is heiïg, maar de ochtendzon staat op doorbreken. We liggen in vermoedelijk het kleinste, draaibare hotel ter wereld (20 vierkante meter), op zeventien meter hoogte. Welkom in hotel de Havenkraan aan de rand van het Harlinger Wad.

Bijna dertig jaar staat de blauwe kraan (bouwjaar 1967, in 1975 verhuisd van Rotterdam naar Harlingen) van Figee met zijn lange poten aan de Dokhaven. De Harlingers noemen hem Blauwe Kop, De Spin of Lange Willem. Ruim twintig jaar loste hij vanaf deze plek het aangevoerde hout uit Rusland en Scandinavië op de Willemskade. Vanaf 1996 was hij overbodig, tot schrijver en oud-journalist Gosse Beerda uit IJlst twee jaar geleden op het idee kwam er een hotel van te maken. In 1998 verbouwde Beerda al een ander monument tot mini-hotel, de Harlinger vuurtoren. Een groot succes, de vuurtoren is tot 2005 volgeboekt.

De verbouwing van de kraan, waarvoor Beerda 22.500 euro betaalde, was werk voor specialisten. De ondernemer schakelde een ,,ploeg vakidioten'' in om de verveloze hijskolos om te toveren tot een gerieflijk onderkomen. Daarvoor werd het gevaarte van zijn poten getild en onder handen genomen. Op de plek van de machinekamer, die volhing met elektriciteitskasten en een hijslier, bedacht hij een comfortabele zit-slaapkamer met computergestuurde technologie.

Beerda wilde het karakter van de kraan zoveel mogelijk behouden. Zo handhaafde hij de hemelsblauwe huiskleur van kraanfabrikant Figee. De wanden zijn van rood gecoat aluminium. Er staat een tweepersoonsbed, twee zwarte draaibare designfauteuils, een minibar, een dvd-speler met groot huisbioscoopscherm en een douchecel waarbij de bader kan kiezen uit geel, groen, blauw of rood licht. Vanuit de cabine voert een deurtje naar een verrassend royaal dakterras.

Een trappetje leidt vanuit het hoofdvertrek naar de stuurcabine, waar de bezoeker de ongetwijfeld spannendste handeling mag verrichten. Ga in de stoel zitten, pak de knuppel en duw de hendel naar voren. Na een schelle scheepsbel zet 65 ton staal zich in beweging om 360 graden te draaien. ,,Je zet het panaroma naar je hand'', juicht de website. En het moet gezegd: het is een sensatie om je hotelkamer te voelen zwenken en het uitzicht te zien veranderen. De stad met zijn honderden lichtjes keert zich van je af, waarna het Wad tevoorschijn komt. De strekdam Pollendam doet denken aan een nautische landingsbaan, waar rode, gele en groene lichtjes boven een spiegelgladde zee dansen. Het hotel-aan-zee kan zeven minuten onafgebroken blijven draaien. Daarna moet de zwenkmotor een half uur verplicht afkoelen.

Wie telt 299 euro neer (voor twee personen) om van deze fenomenale locatie en dito uitzicht te genieten? Beslist geen yuppen, zegt Beerda. ,,Maar mensen die een gevoel van romantiek en avontuur willen beleven. Je kunt hier met zijn tweeën genieten van een unieke locatie. Sommige mensen sparen ervoor om hier een nacht te kunnen doorbrengen.''

De toegang tot de kraan is even eenvoudig als ingenieus. Beerda liet twee nieuwe liften ontwerpen. Twee liften, omdat één grote lift het silhouet van de kraan zou aantasten. ,,Dan zouden de kraanpoten zijn opgevuld en verliest die zijn ranke gestalte.'' De eerste lift, te openen met een computergestuurde ,,sleutel'', gaat in een kalm tempo naar de eerste verdieping. Op het zeven meter hoge bordes steek je over om met zijn tweeën plaats te nemen in een ronde lift van ruim een meter doorsnee. Met deze menselijke buizenpost ga je acht meter omhoog en arriveer je in het hart van de oude machinekamer.

's Morgens zet de bakker het royale ontbijt in een felblauwe tas in de buislift. De buislift komt, als hij niet bediend wordt, na tien minuten automatisch omhoog. ,,Dit is nog mooier dan Startrek'', jubelt mijn gezelschap.

www.vuurtoren-harlingen.nl