Sigarettenconcern Reynolds ontslaat 40 pct werknemers

Tabaksfabrikant R.J. Reynolds, producent van onder meer Camel en Winston sigaretten, schrapt wereldwijd 2.600 van de 6.500 arbeidsplaatsen. Dat heeft het Amerikaanse concern gisteren bekendgemaakt. De reductie van het personeelsbestand met 40 procent is volgens Reynolds het gevolg van de ingezakte verkopen.

Reynolds zag de omzet in het eerste halfjaar van 2003 met 18 procent dalen tot 2,6 miljard dollar (2,4 miljard euro). De nettowinst daalde met 59 procent tot 275 miljoen dollar. Tegelijk met de aankondiging van de ontslagen, heeft Reynolds zijn winstverwachting voor heel 2003 fors naar beneden bijgesteld. Rekende het concern tot nu toe nog op een nettowinst van 250 miljoen dollar, de verwachte winst bedraagt nu 50 à 80 miljoen dollar. Aan het begin van dit jaar ging Reynolds zelfs nog uit van 465 miljoen dollar.

De problemen worden volgens Reynolds veroorzaakt door scherpe concurrentie van prijsstunters. Reynolds verkocht daardoor minder sigaretten en behaalde lagere winstmarges. Grote reclamecampagnes konden het tij niet keren en brachten de winst verder omlaag.

De gisteren aangekondigde reorganisatie moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 1 miljard dollar vanaf eind 2005. Reynolds wil zijn investeringen concentreren op de sigarettenmerken met de meeste groeipotentie. Volgens Reynolds zijn dat Camel en Salem. Camel heeft al een sterke marktpositie en voor Salem ziet het concern groeimogelijkheden als merk voor mentholsigaretten, die op dit moment goed zijn voor een kwart van de totale Amerikaanse sigarettenmarkt.

De investeringen in de merken Winston en Doral worden teruggeschroefd. Reynolds zal voor deze merken bijvoorbeeld minder reclame gaan maken. Mogelijk wordt ook de prijs van deze sigaretten verlaagd, om de concurrentie van prijsstunters beter het hoofd te kunnen bieden. Reynolds overweegt zich ook gedeeltelijk terug te trekken uit de productie van huismerken voor onder meer supermarktketens, omdat de marge daarop te laag is.

Voor het afwikkelen van de ontslagen heeft Reynolds een voorziening getroffen van 340 miljoen dollar, die ten laste komt van het resultaat over het lopende kwartaal. De meeste banen verdwijnen in de Verenigde Staten.