Schoon schip Ahold

Het enige goede dat uit de verontwaardiging over het ondernemingsbestuur bij Ahold is voortgekomen, is dat het Nederlandse detailhandelsconcern de schade snel heeft weten te beperken. Geconfronteerd met een dreigende consumentenboycot van vlaggenschip Albert Heijn, heeft Ahold verstandig gehandeld door de wond uit te branden.

Henny de Ruiter, de voorzitter van de raad van commissarissen, is terecht in zijn eigen zwaard gevallen. De manier waarop hij het salarispakket van de nieuwe topman afhandelde, was verbluffend onbeholpen. Dat pakket omvatte een grote, gegarandeerde bonus en een gegarandeerde gouden handdruk bij gedwongen vertrek. Bovendien werden de aandeelhouders er plotseling door overvallen op hun jaarvergadering eerder deze maand. Zelfs in een goed bestuurd bedrijf zou dat al erg genoeg zijn geweest. Voor een concern dat probeerde uit een financieel schandaal omhoog te krabbelen en zijn geloofwaardigheid bij de aandeelhouders te herstellen, was het een schot in eigen doel.

De Ruiter zal niet worden gemist. Hij was tenslotte voorzitter van de raad van commissarissen tijdens de lange periode waarin Ahold op het overnamepad was dat naar de huidige problemen heeft geleid. De vorige topman, Cees van der Hoeven, was de eerstverantwoordelijke voor de strategische fouten. Maar door hem niet ter verantwoording te roepen, wekte De Ruiter de indruk te hebben zitten slapen.

Ahold heeft ook goed gehandeld inzake Anders Moberg, de nieuwe topman. Het is niet erg als de vroegere Ikea-baas rijk wordt als hij het concern er weer bovenop weet te krijgen. Maar hem een jaarlijkse bonus van 1,5 miljoen euro garanderen, ongeacht zijn prestaties, en een gouden handdruk van minimaal 6 miljoen euro als hij wegens falen zou worden ontslagen, was niet de juiste manier om hem te prikkelen. Nu de gegarandeerde elementen uit zijn salarispakket zijn verwijderd, zou de kritiek moeten verstommen.

Maar Moberg zelf blijft. En dat is belangrijk, want hij lijkt over de noodzakelijke geloofsbrieven te beschikken om de financiële stabiliteit te bewerkstelligen die Ahold zo hard nodig heeft.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.