PSV mist kwaliteit voor het Europese miljoenenbal

Nog pijnlijker dan het resultaat was de manier waarop PSV het openingsduel in de eerste ronde van de Champions League verloor. De kampioen van Nederland roept ieder jaar met steeds meer stemverheffing dat het wil overwinteren in Europa, maar werd gisteravond simpelweg in eigen huis overklast door de nummer twee van Frankrijk, AS Monaco. Met weliswaar nog vijf wedstrijden voor de boeg moeten de Eindhovenaren nu al bevreesd zijn dat de Europese campagne voor de zevende keer op rij tot mislukken zal zijn gedoemd.

In het lang niet uitverkochte Philips-stadion werd duidelijk dat het niveauverschil tussen de Nederlandse competitie en de subtop in Europa enorm is. Daar waar PSV zaterdag tegen een ploeg als FC Utrecht ondanks een matige vertoning overeind bleef, strafte Monaco fouten meedogenloos af. Zonder subliem te spelen pakte het elftal dat in de ogen van coach Didier Deschamps nog ,,jong en onervaren'' is een verdiende 2-1 overwinning. Omdat het andere groepsduel tussen AEK Athene en Deportivo La Coruña in 1-1 eindigde, gaat de ploeg uit Monte Carlo aan de leiding in groep C en staat PSV voorlopig laatste.

Twaalf maanden geleden viel PSV op het hoogste niveau op ontluisterende wijze door de mand in de thuisduels tegen Arsenal (4-0 verlies) en Borussia Dortmund (3-1 verlies). Vrijwel direct na de uitschakeling riep coach Guus Hiddink vorig jaar dat zijn formatie veel had geleerd van deze smadelijke nederlagen. PSV zou dit jaar niet meer met een dergelijke naïeve houding aan de wedstrijden op het miljoenenbal beginnen. Week in week uit hamerde Hiddink er de afgelopen maanden bij zijn spelers op dat iedere misstap fataal zou kunnen zijn. Ondertussen sprak de leiding van PSV wederom openlijk de hoop uit dat dit seizoen voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League de tweede ronde zou worden bereikt. De nodige investeringen in het elftal bleven echter uit.

Ondanks alle goede voornemens en het hoge verwachtingspatroon bleek PSV eenvoudig kwaliteit tekort te komen om een elftal als Monaco zijn wil op te leggen. Stuk voor stuk waren de spelers uit het prinsdom technischer en tactisch uitgekookter dan de Eindhovenaren. Bovendien had Deschamps een uitstekend strijdplan bedacht door met drie verdedigende middenvelders aan te treden waardoor bij PSV de onervaren Remco van der Schaaf in plaats van Mark van Bommel de vrije man werd.

De blonde middenvelder die ruim een jaar geleden als toekomstige opvolger van Van Bommel naar Eindhoven werd gehaald, doolde als een kip zonder kop rond in de middelste linie waar de Zwitser Johann Vogel door een blessure ontbrak. Geen moment kon de voetballer die nog tot medio 2007 bij PSV onder contract staat laten zien dat hij wel eens uit kan groeien tot een nieuwe leider. In de rust werd Van der Schaaf uit zijn lijden verlost en mocht de opportunistisch spelende Jan Vennegoor of Hesselink opdraven.

Van der Schaaf was niet de enige die het niveau niet aankon. De Zuid-Koreanen Ji-Sung Park en Pyo-Young Lee mogen uit commercieel oogpunt goede aankopen zijn geweest, hun sportieve inbreng heeft PSV allerminst naar een hoger plan getild. De tweede treffer van Monaco was zelfs voor een groot deel te wijten aan Park die op stuntelige wijze de bal bij een tegenstander inleverde en vervolgens vergat om Edouard Cissé een voet dwars te zetten. Op kinderlijk eenvoudige wijze kon de nummer 14 van Monaco het strafschopgebied binnenlopen om na een korte combinatie met Fernando Morientes de bal achter doelman Ronald Waterreus te schuiven.

Ook bij het eerste doelpunt was de verdediging van PSV allerminst vrijuit gegaan. Na een ongelukkige overtreding van de jeugdige Jürgen Colin mocht de technisch zeer begaafde Jérôme Rothen na ruim een half uur aanleggen voor een vrije trap. De hele defensie van PSV inclusief Waterreus tastte mis waardoor de van Real Madrid overgekomen Morientes zijn eerste doelpunt in dienst van Monaco kon binnenkoppen. De vijftig meegereisde supporters vierden feest in de nok van het stadion. De aanhang van PSV beleefde het zoveelste pijnlijke déjà vu.

PSV kwam in de tweede helft nog wel tot scoren door een vrije trap van Wilfred Bouma, maar een wanhoopsoffensief leverde niet meer op dan twee grote mogelijkheden, voor Mateja Kezman en John de Jong. Daar waar Kezman in de eredivisie het ene na het andere doelpunt produceert, lukt het hem maar niet om op Europees niveau zijn waarde te bewijzen. In negentien Champions League-optredens scoorde de spits tot dusver drie keer. Zoals PSV van de 45 wedstrijden in de prestigieuze competitie er 22 heeft verloren.

Met enige frustratie moest PSV vorig seizoen constateren dat de club ondanks het binnenhalen van de landstitel in de schaduw was gebleven van Ajax. De Amsterdammers haalden de kwartfinales van de Champions League. Meer dan ooit was PSV erop gebrand om dit jaar eindelijk afscheid te nemen van het Calimero-gevoel (`zij zijn groot en ik ben klein'). Tegen Monaco werd duidelijk dat de roodwitte formatie nog ververwijderd is van een plaats bij de Europese subtop. Tussen de grootse woorden en de kleine daden gaapt in Eindhoven een groot gat.

PSV

1

AS Monaco

2

Ruststand 0-1. 31. Morientes 0-1, 56. Cissé 0-2, 65. Bouma 1-2. Schds: Bennet (Eng). Tsch: 26.000. Gele kaarten: Van der Schaaf, Park (PSV), Rodriguez, Cissé, Rothen, Plasil (Monaco).

    • Koen Greven