Pat Martino schittert in kleine bezetting

Drieëntwintig jaar geleden was het onzeker of Pat Martino ooit nog een gitaar zou vasthouden, laat staan erop musiceren. Een ernstige ziekte en daarop volgende hersenoperatie verlamden zijn razendsnelle vingers en het geheugen waarin zijn kunst was opgeslagen. Jaren kostte het hem om aan de hand van zijn tientallen platen zichzelf weer te leren spelen.

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw serveerde aan het begin van beide sets uitgebreide opwarmertjes voordat de meester de trap afdaalde. Bandleider Henk Meutgeert had ervoor gekozen om hoofdschotel Martino te serveren op een bedje van Bill Evans-medleys. Evans' lyriek past goed bij zijn orkest dat uitblinkt in gedragen tempi en verzorgde harmonieën.

Maar Martino demonstreerde dat Evans ook anders kan klinken. Hij gebruikte Blue in Green en One for Helen als opstapjes voor virtuoos gitaarwerk dat klonk als een zwaardere Wes Montgomery in hoge versnelling. Met een welhaast elastieke timing eiste hij ruimte op in het orkestrale jasje dat hij aan alle kanten oprekte. Heldere melodielijnen zette hij af met een biesje van brutale akkoorden en bluesy licks, wervelend bewoog hij zich langs Evans' subtiele ritmeverschuivingen.

Nog beter kwam Martino's spel tot zijn recht in zijn eigen composities. In deze up-beat nummers met haar op de tanden gooide hij alle registers open. The Great Stream was een kolkende rivier. Dozen Down een hordeloop langs ritmische obstakels. En toen de gitarist voor de toegift in zijn eentje een bluesintro inzette werd helemaal duidelijk dat hij nog steeds – of weer – dezelfde zeggingskracht heeft als in de hoogtijdagen van Strings! en Impressions. Het invallen van bas, piano en drums deed je wensen dat hij het hele concert in zo'n kleine bezetting gespeeld had. Dit was jazz-sofistication gekoppeld aan een onderhuids rockgevoel met de gitaar als onbetwist middelpunt. Jammer dat toch de blazers weer invielen.

Concert: Pat Martino met Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Gehoord: 16/9, Concertgebouw Amsterdam.

    • Edo Dijksterhuis