Omzet winkels daalt 8 procent

De omzetten in de Nederlandse detailhandel zijn in de maand juni flink lager uitgekomen dan dezelfde maand een jaar geleden. Vooral de winkels voor woninginrichting (minus 17 procent) en kledingwinkels (minus 16 procent) zagen de omzet scherp dalen. De omzetten in de hele detailhandelssector daalden gemiddeld met 8 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen. Volgens het bureau zijn de cijfers negatief beïnvloed door een ongunstiger verdeling van koopdagen dan in juni een jaar eerder. Vorig jaar zat er een extra zaterdag in de maand juni.

Uit de cijfers blijkt dat supermarkten het relatief goed doen. Daar bleef de omzet in de maand juni gelijk. Juist de supermarktbranche heeft de afgelopen maanden negatieve geluiden laten horen als het om hun omzet gaat.

De inflatie in Nederland blijft boven het Europees gemiddelde liggen, ondanks de bovengemiddelde terugval van de economie. Vorige maand kwam de inflatie uit op 2,1 procent, hetzelfde niveau als in juli. Vooral aardappelen (plus 20 procent) en groente (plus 11 procent) waren duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden, terwijl de prijzen van kleding (minus 6 procent) daalden. Huisvesting, water en energie droegen in Nederland het meest bij aan het tempo van geldontwaarding.

Het CBS maakte vanochtend ook bekend dat het aantal vacatures in het tweede kwartaal licht is gedaald. Eind juni stonden er 114.000 vacatures open. Eind maart waren dat er 3.000 meer. Sinds begin 2001 is het aantal vacatures vrijwel gehalveerd. Volgens het CBS daalt het aantal openstaande banen met gemiddeld 10.000 per kwartaal. Eerder telde het CBS 414.000 werklozen. Dat betekent dat er momenteel 1 vacature per 3,6 werklozen uitstaat. De dynamiek op de arbeidsmarkt is afgenomen. In het tweede kwartaal onstonden 175.000 vacatures, 25.000 minder dan in 2002. Het aantal vervulde vacatures kwam uit op 173.000 tegen 216.000 een jaar geleden.