OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Satire en vermaak

Feestende boeren, olijke gezelschappen en ondeugende kinderen zijn het onderwerp van de 17de eeuwse genrestukken door Frans Hals en zijn Haarlemse tijdgenoten die op de expositie Satire en Vermaak in het Frans Halsmuseum worden getoond. In veel schilderijen zit vaak een boodschap of spoort de voorstelling aan tot vroomheid of een deugdzaam leven.

Satire en Vermaak, Het genrestuk in de tijd van Frans Hals, 20 sept t/m 4 jan. in Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Inl 0235115775 of www.franshalsmuseum.com

LITERATUUR

Tirade 400

Het 400ste nummer van het literair tijdschrift Tirade wordt morgen in de Balie met een feestavond gepresenteerd. Onder meer Tomas Lieske, Frits Abrahams, Manon Uphoff en Marcel Möring lezen voor uit hun bijdragen aan Tirade 400, gewijd aan de dingen die de oprichter, uitgever Geert van Oorschot, in 1974 (bij het 200ste nummer) noemde als mogelijke onderwerpen voor toekomstige artikelen.

Tirade 400. Vr 19 sept 20u. Amsterdam, De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen.

MUZIEK

Il pirata

Het operaseizoen van de Zaterdag Matinee opent met Il pirata (1827), een minder bekende coloratuur-opera van de jong gestorven Vincenzo Bellini (1801-1835), die in de Italiaanse vroegromantiek de vloeiendste melodieën schreef en ook de componist is van Norma. Stefano Secco zingt de titelrol van de piraat Gualtiero, de sopraan Nelly Miricioiu zingt de rol van zijn vrouw Imogene.

Il piarata: 20 sept. 14u Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345. Rechtstreeks via Radio 4. Herh. Radio 4: 23 sept 20u.

THEATER

Tartuffe

Berlijner Jürgen Gosch regisseert bij het Nationale Toneel Tartuffe, Molière's komedie over frauduleuze vroomheid. De oplichter Tartuffe (Rick van Uffelen) dringt zich op bij de koopman Orgon. In korte tijd dreigt hij diens vrouw te verleiden, dochter te trouwen, zoon te verjagen en Orgon zelf gevangen te laten zetten.

23 t/m 27 sept. Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 19 dec. Inl 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl

DANS

Nederlands Danstheater

In het nieuwe programma van NDT I, Individual Elements, zit de première van Jorma Elo's 1st Flash. De Fin Jorma Elo (1961) danst vanaf 1990 bij het NDT I ontwikkelt zich steeds meer tot choreograaf. Verder Wings of Wax (1997) van Jirí Kylián.

18-20 en 26-27 sept Den Haag, Lucent Danstheater. Tournee t/m 7 okt Inl 070-8800 333 of www.ndt.nl.

VOLKENKUNDE

Met Kuifje naar de Inca's

Het is al ruim zestig jaar geleden dat Hergé de Kuifje-albums De zonnetempel en De zeven kristallen bollen schreef tegen het decor van Peru. Toch zijn de thema's uit de albums nog steeds bijzonder actueel, zoals bijvoorbeeld de plunderingen van archeologische vindplaatsen, wat volgens het Rijksmuseum voor Volkenkunde is uitgegroeid tot nationaal tijdverdrijf. Onder de titel Met Kuifje naar de Inca's opent dit museum 24 september een tentoonstelling voor jong en oud. Na een introductiefilm belandt de bezoeker in de beginscène van De zeven kristallen bollen. Verder is er een film over o.a. de Maya-route in Mexico, kunnen bezoekers meditatieoefeningen doen bij de boeddhabeelden of de vele uitgestalde sieraden en attributen bekijken.

Met Kuifje naar de Inca's, 24 sept t/m 29 aug. Di t/m zo 10-17u. Entree €6,50. 4-12, 65+ en CJP €3,50. Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Inl 071-5168800 of www.rmv.nl