Levenslang ondanks berouw `Balibomber'

Een Indonesische rechtbank heeft vandaag een pleger van de bomaanslagen op Bali, op 12 oktober vorig jaar, tot levenslang veroordeeld. Ali Imron (33) was de enige `Balibomber' die berouw toonde over zijn daad. De officier had twintig jaar geëist.

De rechtbank in Denpasar, Bali, achtte bewezen dat Ali Imron heeft geholpen bij het klaarmaken van de explosieven en dat hij het minibusje met de bom voor de Sari Club heeft geparkeerd. Deze autobom en een zelfmoordaanslag bij een andere discotheek kostten 202 mensen, onder wie 88 Australiers, het leven. Imron zou ook een zwakkere bom tot ontploffing hebben gebracht bij het Amerikaanse consulaat in Denpasar. Die maakte geen slachtoffers.

Ali Imron is de jongste van drie broers uit Oost-Java die meededen aan de voorbereiding en uitvoering van de aanslag. Tijdens zijn proces is hij enkele malen in huilen uittgebarsten. Hij betuigde spijt van zijn daad, die hij `schadelijk voor de islam' noemde. Ali Imron was de enige beklaagde die steeds gladgeschoren, kortgeknipt en in kostuum met stropdas ter rechtszitting verscheen. Zijn broers en andere `Balibombers' lieten hun baard en haren groeien, gaan gekleed in lange witte hemden en dragen een kalotje.

Ali Imrons oudere broer Amrozi bin Nurhasyim werd vorige maand ter dood veroordeeld en dat vonnis is deze week door het Balinese Hof van Beroep bekrachtigd. Zijn advocaten hebben cassatie aangevraagd. Op 10 september sprak de arrondissementsrechtbank van Denpasar ook het doodvonnis uit tegen Abdul Aziz, alias Imam Samudra, die geldt als het brein achter de aanslag.

Tegen Ali Imrons oudste broer, Ali Ghufron, alias Mukhlas, beschouwd als een regionale leider van het radicale moslimnetwerk Jema'ah Islamiyah (JI), heeft het OM ook de doodstraf geëist. De rechtbank velt 2 oktober vonnis.