Kamerlid SP boos weg bij commissie integratie

Het Tweede-Kamerlid Ali Lazrak van de SP is uit de parlementaire commissie gestapt die het integratiebeleid onderzoekt van de verschillende regeringen in de afgelopen decennia.

Lazrak verwijt de commissie dat ze ervoor gekozen heeft het Hilda Verweij-Jonker Instituut in de arm te hebben genomen om voorwerk te verrichten. Het instituut, dat allerlei maatschappelijke vraagstukken onderzoekt, heeft aan verschillende regeringen adviezen over het integratiebeleid uitgebracht en zou daarom niet objectief zijn.

Bovendien doet de parlementaire commissie, aldus de SP'er, geen moeite het netwerk van politici, onderzoekers, ambtenaren en beleidsadviseurs bloot te leggen, dat in de afgelopen decennia het integratiebeleid heeft bepaald.

De SP'er had ook mensen willen horen voor wie het beleid is bedoeld: allochtonen en autochtonen die in oude stadswijken wonen. ,,De commissie gaat wel organisaties in Rotterdam, Tilburg, Deventer en Amsterdam horen'', zegt Lazrak, ,,maar er is geen geld gereserveerd voor onderzoek in de wijken zelf.''

De commissie, die maandag begint met de openbare verhoren, en die voor het einde van het jaar met een eindoordeel komt, heeft volgens Lazrak in de afgelopen weken achter gesloten deuren alleen mensen gehoord ,,die vloeiend Nederlands spreken''.

Voorzitter Stef Blok (VVD) van de onderzoekscommissie is verbaasd over de beslissing van Lazrak. De keuze voor het Hilda Verweij-Jonker Instituut is volgens hem unaniem door de commissie genomen. ,,Er zijn nooit voorbehouden gemaakt.'' Lazrak zegt dat hem pas in de afgelopen weken uit eigen onderzoek, met name op internet, duidelijk is geworden dat het instituut ,,de afgelopen jaren hofleverancier is geweest van verschillende regeringen wat betreft onderzoek en analyse op het gebied van integratie. Dit instituut heeft bovendien een uitgesproken mening over hoe de multiculturele samenleving eruit moet zien. Dat staat een objectief oordeel over het integratiebeleid in de afgelopen decennia in de weg.'' Het verbaast Lazrak niet dat het instituut in een vooronderzoek voor de commissie tot de conclusie komt dat het integratiebeleid niet is mislukt.

Het parlementaire onderzoek naar integratie is een initiatief van SP-leider Marijnissen. De partij benoemt naar verwachting vandaag een van haar andere Kamerleden in commissie.

INTERVIEW LAZRAK: pagina 3