Journalist erkent fouten in zaak-Kelly

BBC-journalist Andrew Gilligan heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt in zijn omstreden Irak-berichtgeving.

Gilligan houdt echter vol dat wapenexpert David Kelly de regering-Blair ervan beschuldigde het gevaar van vermeende massavernietigingswapens (mvw's) te hebben aangedikt.

Gilligan werd gisteren voor de tweede keer verhoord door Lord Hutton, de rechter die de omstandigheden onderzoekt die in juli culmineerden in Kelly's vermoedelijke zelfmoord. Tijdens een hardhandige, tweeënhalf uur lange ondervraging door Jonathan Sumption, de topadvocaat die de regering verdedigt, erkende Gilligan dat hij zich op een aantal hoofdpunten had vergist tijdens zijn verslag voor het radioprogramma Today op 29 mei, dat de rel tussen Downing Street en de BBC ontketende.

Hij zei in die uitzending dat de regering beweerde dat Irak binnen 45 minuten mvw's kon inzetten terwijl ze wist dat die bewering onwaar was. Gisteren maakte hij excuus voor het laatste deel van die mededeling, die hij een ,,slip of the tongue'' noemde, een verspreking die het ,,beroepsrisico'' zou zijn van live-uitzendingen zonder script. In plaats van het woord ,,onwaar'' had hij ,,twijfelachtig'' moeten zeggen, aldus Gilligan.

Hij zei in de radiouitzending ook dat de `45 minutenclaim' tegen de zin van de inlichtingendiensten was opgenomen in het mvw-dossier dat de regering in september publiceerde. Gilligan beriep zich in zijn eerste verslag op een ,,bron binnen de inlichtingendiensten''. Hij deed dat één keer en sprak in de 19 andere verslagen steeds over ,,een van de hoge functionarissen die verantwoordelijk was voor het opstellen van het dossier.''

De omschrijving van Gilligans bron was cruciaal, omdat de regering binnen de diensten een zoektocht begon naar het lek. Toen Kelly de bron bleek – hij werkte voor het ministerie van Defensie en niet binnen MI6 – beschuldigde Downing Street Gilligan van bedrog. Gilligan verdedigde zich gisteren door te zeggen dat een nadrukkelijke correctie van zijn eerste omschrijving zeker had geleid tot de onthulling van Kelly. De regering zegt juist dat de weigering te corrigeren leidde tot openbaarmaking van Kelly's naam.

Gilligan maakte ook excuus voor het feit dat hij in een e-mail aan een andere onderzoekscommissie Kelly had genoemd als bron van een ander BBC-bericht. Zijn chef noemde Gilligan een verslaggever die ,,in primaire kleuren schildert in plaats van iets subtielers.''