Interieur Rijks deels blootgelegd

Ooit hadden de Voorhal en de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam een fraai gedecoreerd interieur. Tegenwoordig zijn de muren wit en herinneren alleen de glas-in-loodvensters nog aan het ontwerp dat architect P.J.H. Cuypers eind 19de eeuw maakte. Momenteel wordt in het Rijksmuseum onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van restauratie en reconstructie van het oorspronkelijke interieur. Oude foto's en ontwerpen laten zien dat de wanden en plafonds destijds van top tot teen bedekt waren met kleurrijke ornamenten en trompe-l'oeils.

Al in 1927 werd een deel van de schilderingen weer verwijderd. De laatste resten van het oorspronkelijke interieur verdwenen toen in 1959 de hele Voorhal wit geschilderd werd. Die verflaag is de afgelopen maanden op sommige plekken voorzichtig weggekrabd. In de muren zijn zo kleine `kijkgaatjes' ontstaan, waar de oude kleuren zijn blootgelegd. In een hoek, vlak onder het gewelf, is als proef alvast een groter deel van de schilderingen – veelal nepbakstenen en bloemmotieven – gereconstrueerd.

Volgens Anne van Grevenstein, directeur van het Restauratie-atelier Limburg en leider van het onderzoek, is het in principe mogelijk om het hele interieur weer in ere te herstellen. ,,Het afgelopen jaar hebben we gekeken wat er in de Voorhal en de Eregalerij nog over is van de oorspronkelijke kleuren. Het bleek dat alle muurschilderingen nog onder de witte verflaag aanwezig waren. Daarnaast hebben we pigmentonderzoek, microscopisch onderzoek en archiefonderzoek gedaan naar de gebruikte verfsoorten. Indien nodig kunnen we de schilderingen dus op zo authentiek mogelijke wijze restaureren en reconstrueren.'' Of dit ook werkelijk gaat gebeuren, hangt af van de wensen van de directie van het Rijksmuseum. Eind dit jaar zal het hoofdgebouw sluiten in verband met een grootscheepse verbouwing, die ruim vier jaar zal duren. ,,Maar als de architecten de wandschilderingen terug willen, dan kan dat'', aldus Grevenstein.