Het Beeld

Iedereen heeft wel zo'n leraar gekend: bril op en af, licht bekakt orerend in fraaie volzinnen, vermoeid sarcastisch, de moed verloren dat ook maar iets van zijn betoog zal beklijven in de lege hersenpannen van zijn toehoorders. Achteraf gezien had hij gelijk, maar wat haatten we hem om zijn minachting!

G. de Vader, schepper, is de docent van de anti-lifestyle-cursus Beter van niet!, waarvan de RVU gisteren de derde aflevering uitzond, getiteld: `Rijk worden!' Met een plastic koffiebekertje en een mottige aktetas in de hand betreedt de Heer der Heerscharen in een oudtestamentisch tafelkleed het verveloze klaslokaal. De stellingen die hij vandaag zal weerleggen hebben betrekking op financieel materialisme. ,,Zegt dat iemand nog iets, de mammon? Does it ring a bell? Vingers? Geen vingers? Dat dacht ik wel!'' Met sprekende lichtbeelden van een lottowinnaarsbegeleidster en `rijkeluisdeskundige' Jort Kelder bestrijdt De Vader de opvatting dat rijkdom vrijheid zou verschaffen.

Erik van Muiswinkel, gegrimeerd door Arjen van der Grijn, geeft briljant gestalte aan de pedant wrekende god. De teksten van cabaretier Jeroen van Merwijk mogen er ook wezen, maar niet te vermijden valt dat de kijker zich net zo ergert als de in tussenshots verveeld ogende figuranten in de collegebanken. En zo, geachte dames en heren, schiet deze cursus zijn doel voorbij, in een merkwaardige, soms pijnlijk onleuke programmareeks.

Het wapen van de ironie is nauwelijks meer bestand tegen een avondje Yorin, waar achtereenvolgens De modepolitie, Extreme Makeover en een herhaling van De bachelor het evangelie van de nieuwe rijken prediken. Dat bevat ook heel wat geboden en verboden. Zo overvallen Patty Zomer en Nada van Nie als De modepolitie nietsvermoedende voorbijgangsters met denigrerende opmerkingen over hun outfit. ,,Een zwarte tas en witte gympen, dat kan dus echt niet!'' De zwaarste overtreedster krijgt thuis bezoek en moet veel van haar broeken en jasjes inleveren, in ruil voor beter bij haar uitstraling passende kledij.

Het is slechts kinderspel in vergelijking met het Amerikaanse programma Extreme Makeover, waarin een man en een vrouw worden uitverkoren om plastische chirurgie te ondergaan. De vrouw verliest haar haakneus en krijgt borstimplantaten, om zes weken later als barbiepop haar familie weer in de armen te sluiten. Wat ze aan eigenheid had, is succesvol geofferd aan de normen van Hollywooddokters.

De nieuwe serie van RTL4 Life Laundry leert sloddervossen met te volle huizen om rommel weg te doen. De smaakpolitie bij SBS6, keurt vieze restaurantkeukens en pannenkoeken, maar gaat niet over smaak. Waar komt toch die behoefte vandaan om anderen te zeggen hoe ze leven moeten?

De televisiepolitie verbaliseerde gisteren twee uitspraken bij Barend & Van Dorp: `Islamitische vrouwen hebben ook een kut' (tegen een imam) en `Alle ministers zijn schijtlijsters' (Thomas Lepeltak over de eigenwijsheid van koningin Beatrix). Vingertje? Geen vingertje? Dacht ik wel!