Geen gestuurde loting Oranje

De Europese voetbalbond UEFA zal bij de loting op 13 oktober van de play-offwedstrijden voor deelname aan het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar in Portugal definitief niet met geplaatste landen werken. De KNVB had hiertoe een verzoek ingediend.

Het betekent dat alle nummers twee uit de tien kwalificatiegroepen in één beker verdwijnen. Het Nederlands elftal kan hierdoor in de play-offs gekoppeld worden aan sterke landen als Spanje, Engeland of Turkije, Rusland of Ierland en België of Kroatië.

De KNVB wees gisteren het thuisduel toe aan de Arena in Amsterdam. De wedstrijden staan gepland voor zaterdag 15 en woensdag 19 november. Ondanks de voorkeur van sommige spelers passeerde de voetbalbond De Kuip voor het belangrijke duel. Verschillende internationals geven de voorkeur aan het stadion in Rotterdam wegens het veld en de sfeer. De verkeerschaos voor en na de wedstrijd tegen Oostenrijk deed de KNVB echter besluiten de wedstrijd niet aan De Kuip toe te wijzen. Voor dat duel op 6 september kwamen vele supporters te laat omdat wegens de Wereldhavendagen een deel van de Maasboulevard was afgesloten. Na afloop van het duel stonden bezoekers lange tijd vast op de parkeerplaatsen.

Op 11 oktober speelt Oranje in Eindhoven tegen Moldavië de laatste wedstrijd in groep 3. Dit duel is niet meer van belang voor de stand.