GALERIESELECTIE

GABRIEL LESTER

Voor zijn tentoonstelling 'De klok en het uurwerk' bouwde Gabriel Lester in de expositieruimte van Fons Welters een installatie in twee delen. De eerste ruimte is een soort steriele wachtkamer, de tweede ruimte een geabstraheerd laboratorium. Beide kamers worden met elkaar verbonden door een geheime draaideur, die doet denken aan de boekenkast waarachter Anne Frank ondergedoken zat. Wat de precieze functie is van de ruimtes wordt niet duidelijk. Het lijken eerder filmdecors waaruit de acteurs zijn weggelopen.

De klok en het uurwerk, installatie van Gabriel Lester. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. T/m 11 okt, di t/m za 13-18u.

HAAGSE CULTUURNACHT

Zaterdag 20 september wordt in Den Haag de 1e Haagse CultuurNacht gehouden. Tot diep in de nacht zullen tal van culturele instellingen speciale evenementen organiseren. Zo zijn er optredens op het Koninklijk Conservatorium en de Vrije Academie en vindt er een afterparty plaats in het GEM. Onder de noemer Haagse Rondgang zijn er tussen 20u en 24u gelijktijdig openingen in 17 galeries en kunstenaarsinitiatieven. Alle tentoonstellingen en optredens zijn gratis toegankelijk.

Haagse CultuurNacht, za 20 sept van 20u tot 04u. Inl: www.cultuurnacht.nl of www.haagserondgang.

HANS VAN DER MEER

Bekendheid kreeg Hans van der Meer met zijn serie Hollandse Velden, waarvoor de fotograaf onderzoek deed naar de onderste regionen van het amateurvoetbal. In Galerie Van Kranendonk is nu een kleine dwarsdoorsnede van zijn werk te zien. Naast de foto's van ploeterende voetballers op modderige achterafveldjes zijn ook enkele voorbeelden te zien uit zijn nieuwe serie Go West Young Man. Hiervoor reisde Van der Meer naar het westen van de Verenigde Staten en legde hij het landschap vast op adembenemende panoramafoto's.

Foto's van Hans van der Meer. Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag. T/m 11 okt, wo t/m za 12-17u.

PAUL M. SMITH

Free-Range, de nieuwe serie van de Engelse kunstenaar Paul M. Smith, is een fotografisch verslag van de strijd tussen mens en natuur. Op de voorstellingen, die doen denken aan klassieke jachttaferelen, is te zien hoe een jonge man - de kunstenaar zelf - herten vilt. Het zijn schijnbaar realistische en vrij bloederige scènes. Maar omdat Smith vaak gebruikt maakt van digitale technieken om zijn foto's te manipuleren, is niet duidelijk wat echt is en wat niet.

Free-Range, foto's van Paul M. Smith. Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. T/m 5 okt, do t/m zo 13-18u.

ERWIN OLAF

Op 20 september wordt in het Groninger Museum de grote overzichtstentoonstelling Silver van fotograaf Erwin Olaf geopend. De Utrechtse Flatland Gallery organiseert gelijktijdig een tentoonstelling waar het nieuwste werk van Olaf te zien is. De serie Separation bestaat uit negen foto's en een film en gaat over gevoelens van kwetsbaarheid en eenzaamheid die binnen relaties kunnen ontstaan. In dit geval heeft Olaf gekozen voor de relatie tussen moeder en kind. De foto's tonen veelal vrolijke situaties, zoals verjaardagsfeesten. Maar door de duistere entourage, en doordat moeder en kind gehuld zijn in zwart latex, ontstaat een onaangename sfeer.

Separation, foto's van Erwin Olaf. Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. T/m 18 okt, wo t/m za 12-17u.

EN VERDER

Films van Saskia Olde Wolbers t/m 11 okt in Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam; video-animaties en fotoprints van Jan van de Pavert t/m 18 okt in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; foto's en video's van Otto Berchem t/m 18 okt bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; installatie van Anya Gallaccio t/m 11 okt bij Annet Gelink gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; fotowerken van Teun Hocks t/m 11 okt bij Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam; foto's van Nicolas Descottes t/m 18 okt bij Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; collages van Jan Grosfeld, fotowerken van Jean-Marc Spaans en tekeningen van Oey Tjeng Sit t/m 1 okt in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag.