Damrak kan geen richting kiezen

De Amsterdamse beurs kon vanmorgen geen richting kiezen. De AEX-index stond rond het middaguur op 337,65 punten, een stijging van 0,1 procent, ondanks het feit dat de meeste van de 25 fondsen in de index in de min stonden.

Op het Damrak was technologiebedrijf ASML, dat machines maakt waarmee chips worden geproduceerd, een grote verliezer. Beleggers schrokken van matige cijfers over de Amerikaanse chipindustrie. In de afgelopen maand kwamen er in de Verenigde Staten minder opdrachten binnen voor halfgeleiders dan dat er werden geleverd. ASML daalde 1,2 procent naar 13,62 euro. Branchegenoot ASMI, genoteerd aan de midkap-index, volgde met een verlies van 0,6 procent op 15,99.

Een andere opvallende daler in de AEX-index was Koninklijke Olie. Het aandeel verloor 1,5 procent in waarde, waarschijnlijk door een daling van de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. De koers van het handelshuis Hagemeyer was opnieuw hoger - plus 1,2 procent tot 4,34 euro. Het aandeel steeg gisteren al sterk door speculaties over een snelle uitkomst van de onderhandelingen met banken over nieuw krediet.

Op de midkap-index wist KLM een deel van het verlies van gisteren weer goed te maken. Het aandeel won 3,4 procent tot 11,49 euro. KLM en Air France worstelen met de laatste details van hun voorgenomen alliantie. De twee luchtvaartbedrijven moeten nog enkele belangrijke hobbels nemen.

De trend in Amsterdam was dezelfde als op andere Europese effectenbeurzen. Londen en Parijs waren nog geen 0,1 procent hoger. Alleen Frankfurt kon een wat beter beeld laten zien met een plus van 0,8 procent. Handelaren in Europa zijn in afwachting van nieuwe Amerikaanse data.

Vanmiddag zouden de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS bekend worden gemaakt. Deze keer zal daar extra aandacht voor zijn, omdat de Amerikanse centrale banken eerder deze week lieten weten dat de arbeidsmarkt in de VS aan het verzwakken is.

De effectenbeurs van Tokio steeg ook vanmorgen. De Nikkei-index eindigde op 11.033 punten, een stijging van 0,4 procent. Hierdoor werd de horde van 11.000 punten, waar de index al enige tijd naar toe kroop, werd genomen. Voor het laatst zat de Nikkei-index daar vijftien maanden geleden boven.