Aubergine met tapenade

Kies voor dit vegetarische hoofdgerecht kleine aubergines uit. Grote exemplaren zijn vaak sponsachtig en hebben al te veel zaad binnenin. Per persoon wordt een halve aubergine met tapenade en een halve aubergine met geitenkaas opgediend. Eet bij dit gerecht bijvoorbeeld een knapperige groene salade of een tomaten-uisalade. De bereiding van de aubergines gaat als volgt: verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de steelaanzet van de aubergines. Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Kerf het vruchtvlees enkele malen met een scherp mesje in. Bestrooi het vruchtvlees met zout. Besprenkel de auberginehelften met olijfolie. Leg de auberginehelften in een met olie ingesmeerde vuurvaste schaal en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven. Maak in die tijd de twee verschillende vullingen. Roer de crème fraîche, de geitenkaas, de knoflook uit de knijper, versgemalen peper en kruiden door elkaar. Maak de paprika schoon. Verwijder het kapje en de zaadlijsten en het zaad. Snijd de paprika in dunne repen. Snijd de olijven in plakjes. Haal de aubergines uit de oven als het vruchtvlees gaar is. Laat de aubergines iets afkoelen. Besmeer 4 helften met tapenade en 4 helften met het geitenkaasmengsel. Garneer de aubergines met tapenade met de repen paprika en de aubergines met geitenkaas met ansjovisjes en plakjes olijf. Plaats de schaal met aubergines ongeveer 3 minuten onder de ovengril. Recept voor de tomaten-ui salade. Snijd enkele gepelde uien in dunne ringen. Doe ze in een kom. Giet er water op en voeg 1 theel. zout toe. Laat de uien een uur staan. Snijd tomaten in plakken. Bestrooi de plakken royaal met zout. Giet er olijfolie op. Knijp de uien in het zoute water met de handen fijn. Laat de uiringen uitlekken. Meng tomaatplakken en uiringen door elkaar. Strooi er eventueel wat kappertjes op.

    • Anne Scheepmaker