Arrestatie in de zaak-Vaatstra

De 23-jarige Afghaanse asielzoeker Mohammed A., die werd gezocht als verdachte in de moordzaak-Vaatstra, is 8 september aangehouden door de politie in Noord-Londen. Het openbaar ministerie heeft dit gisteren bekend gemaakt.

Van de man is DNA afgenomen, dat momenteel in Engeland wordt vergeleken met de spermasporen die op het lichaam van Marianne Vaatstra werden gevonden. De man gaf zichzelf aan, nadat de Londense politie meende hem getraceerd te hebben. Het bleek echter om een kennis van A. te gaan, die A. vertelde dat hij gezocht werd en hem aanspoorde naar de politie te gaan.

Het OM is blij dat A. is getraceerd. Justitie beschouwt hem overigens als ,,een verdachte'' en niet als hoofdverdachte. ,,Het is een van de verdachten die we willen uitsluiten als dader. Het is in het belang van iedereen dat we binnenkort weten of hij een serieuze verdachte is of niet'', aldus de Leeuwarder persofficier T. Wolters.

De 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster, nabij haar woonplaats. Justitie in Leeuwarden was vanaf mei dit jaar op zoek naar de Afghaan en deed een internationaal opsporingsbevel naar hem uitgaan, omdat zijn verblijfplaats onbekend was.

Het DNA-onderzoek zal naar verwachting ongeveer binnen anderhalve week zijn afgerond. A. zit tot die tijd in voorarrest in Engeland. Hij heeft nog geen verklaring afgelegd. Als het DNA van de Afghaan overeenkomt met dat van de dader zal om zijn uitlevering worden gevraagd. De Britse rechter beslist hierover.

De Afghaan is een oud-bewoner van het inmiddels gesloten asielzoekerscentrum ,,De Poelpleats'' in Kollum. Enkele dagen na de moord op Marianne Vaatstra verliet hij het centrum met een toen 26-jarige Irakees. A. werd indertijd gezocht als getuige toen justitie op zoek was naar een Irakees die als verdachte gold. Die Irakees werd in oktober 1999 aangehouden in Istanboel, maar DNA-onderzoek pleitte hem vrij.

In mei werd A. alsnog gezocht als verdachte, toen een second-opinionteam vorig jaar nieuwe aanvullende informatie over de man had gekregen.