Achmea en Rabo weer in fusiegesprek

Rabobank praat met verzekeraar Achmea over samenwerking. Een fusie of overname behoort tot de mogelijkheden. Het is de derde keer in tien jaar dat Rabo en Achmea proberen de handen ineen te slaan.

Beide partijen maakten gistermiddag bekend dat er `oriënterende gesprekken' worden gevoerd. Voor het einde van dit jaar willen de concerns de gesprekken hebben afgerond. Over hoe de samenwerking er uit komt te zien, laten de ondernemingen zich niet uit. Achmea is onder meer eigenaar van Staal Bankiers, FBTO en Centraal Beheer.

In april liet Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van Rabobank, al weten dat zijn bedrijf ook de grootste verzekeraar van Nederland moest worden. Het marktaandeel van Rabobank-dochter Interpolis wil Heemskerk optrekken naar 25 procent (tegen 6 procent nu). Rabobank wil groeien in zorgverzekeringen en pensioenen.

Verzekeraar Achmea biedt met dochters als Zilveren Kruis en Groene Land precies de activiteiten waar Rabobank op uit is. Achmea is het belangrijkste onderdeel van de zogenaamde pan-Europese financiële holding Eureko, waarmee Rabobank formeel in gesprek is. Eureko bezit ook de vermogenbeheerder F&C en de Ierse verzekeraar Friends First.

Eureko wilde uitgroeien tot een Europese financiële krachtpatser, maar zag zijn streven mislukken nadat vorig jaar het Portugese BCP besloot zich bijna volledig terug te trekken uit de combinatie. BCP was met Achmea een van de leidende partijen binnen Eureko, dat op termijn naar de beurs wilde. Ook zijn expansie in Polen, via de acquisitie PZU, liep na problemen met de autoriteiten spaak. Door de mislukte internationale strategie beschikt de Vereniging Achmea over meer dan driekwart van de aandelen in Eureko.

Het Europese initiatief zag zijn resultaten fors teruglopen vorig jaar. Mede als gevolg van de malaise op de aandelenbeurzen liep het verlies van Eureko over 2002 op tot 388 miljoen euro. Achmea kwam vorig jaar zelfs voor 668 miljoen euro in het rood. Deze week kregen alle onderdelen van Eureko een negatieve bijstelling van kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Aanleiding tot de bijstelling zijn ,,zorgen dat de verdiensten'' onvoldoende zijn om het eerdere oordeel te rechtvaardigen.