Zuid-Korea aan kop in breedband

Zuid-Korea is het land met de meeste breedbandaansluitingen op internet. Meer dan 10 miljoen Koreanen, ruim 21 procent van de bevolking, hadden in 2002 de beschikking over een snelle verbinding met het web. Dat blijkt uit een onderzoek van de International Telecommunications Union (ITU) dat gisteren werd gepresenteerd. Nederland staat negende op de ranglijst van de ITU met circa 1,8 miljoen gebruikers van breedband, 7,2 procent van de bevolking.

Breedband is snel populair geworden. De techniek waarmee internetgebruikers kunnen surfen en mailen via de televisiekabel of, op een geavanceerde wijze, via de telefoonlijn (ADSL) is pas sinds het einde van de jaren negentig op de markt. Nu al heeft een op de tien internetgebruikers wereldwijd de mogelijkheid om snel te internetten, aldus de ITU. Dat aantal groeit. De hoeveelheid gebruikers van breedbandinternet is in 2002 gestegen met 72 procent tot ongeveer 62 miljoen. Ook in Nederland groeide het aantal breedbandgebruikers de laatste jaren fors. Onderzoeksbureau Nielsen Netratings meldde in juni een stijging van 136 procent in 2002.

Snel internet heeft gunstige gevolgen voor de consumentenbestedingen, zegt de ITU. Internetgebruikers met breedbandtoegang besteden meer geld online dan mensen die zijn aangewezen op internetten via de gewone telefoonlijn.

De populairste toepassingen van breedbandinternet zijn volgens de ITU het online spelen van computerspellen en het downloaden van muziek en films. De ITU ziet verder een groeiende markt voor telefonie via internet. Met name voor ontwikkelingslanden waar men niet kan bellen via een gewone telefoonlijn zou bellen via snelle, draadloze internetverbindingen een uitkomst kunnen zijn, aldus de aan de VN gelieerde organisatie. Breedband is overigens een luxe-techniek. De ITU zegt dat 94 procent van de gebruikers van snel internet uit ontwikkelde landen komt. Breedbandinternet is beschikbaar in 81 van de 200 landen op de wereld.

De ITU definieert breedband als een internetverbinding van 256 kilobit per seconde of sneller. Surfen via de gewone telefoonaansluiting gaat gemiddeld vijf keer langzamer (56 kilobit per seconde). In Nederland is een prijzenslag gaande tussen ADSL-aanbieders.