Veto VS over VN- resolutie Arafat

De Verenigde Staten hebben gisteravond hun veto uitgesproken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin Israël wordt opgeroepen zich te onthouden van acties tegen de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Drie andere leden van de Veiligheidsraad – Groot-Brittannië, Duitsland en Bulgarije – onthielden zich van stemming over de door Syrië en Soedan opgestelde ontwerptekst waarin Israël expliciet wordt gevraagd af te zien van zijn aangekondigde voornemen Arafat te verbannen en een eind te maken aan elke bedreiging voor zijn veiligheid.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN zei dat het voor de VS onmogelijk was de resolutie te steunen omdat daarin onvoldoende stelling werd genomen tegen het Palestijns terrorisme, met name van de organisatie Hamas, Islamitische Jihad en de Al-Aqsa Brigades, de aan Arafats organistie Al-Fatah gelieerde strijdgroep.

De beraadslagingen in de VN-Veiligheidsraad volgden na de aankondiging afgelopen weekeinde van de Israëlische regering dat is besloten Arafat ,,te verwijderen'' vanuit zijn huidige verblijfplaats in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever omdat ,,hij een obstakel is voor het bereiken van vrede''. Binnen de Israëlische regering werd door sommige ministers ook openlijk gesproken over de optie om Arafat te doden, hoewel de minister van Buitenlandse Zaken die suggestie heeft afgezwakt.

De Syrische ambassadeur bij de VN zei gisteravond dat de Amerikaanse houding getuigt van arrogantie. ,,Er waren (van Amerikaanse zijde) geen pogingen om een compromis te bereiken (over de ontwerptekst). Wij wilden er over discussiëren, maar van meet af aan brachten de VS formuleringen naar voren waarvan ze zeiden dat ze daarop niet wilden toegeven.''

Een woordvoerder van de VS verwierp dit: ,,We hebben met de verschillende delegaties overlegd. We wilden een evenwichtige resolutie. De tekst die ons werd voorgelegd kwam alleen maar neer op een veroordeling van Israël.'' De Palestijnse woordvoerder Saeb Erekat sprak van ,,een zwarte dag voor de VN''. ,,Ik hoop dat Israël het verijdelen van deze resolutie niet zal uitleggen als een vergunning om Arafat te doden.''