Verdachte moord op Lindh opgepakt

Zonder geweld hebben Zweedse politieagenten in burger gistermiddag in Solna, een voorstad van Stockholm, de man gearresteerd die verdacht wordt van de moord op minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh. De volgens de politie 35-jarige man was op het moment van de aanhouding ongewapend.

Volgens de politie vertoont de verdachte gelijkenis met de man op vrijgegeven beelden die zijn gemaakt door beveiligingscamera's in het warenhuis waar Lindh werd neergestoken. De politie heeft niets gezegd over zijn identiteit, maar Zweedse media zeggen dat het om iemand gaat die herhaaldelijk met de politie in aanraking is geweest.

De man zou vrienden hebben in het neonazi-milieu in Zweden. Onduidelijk is of de man politieke motieven had voor zijn daad. Hij zou een verleden hebben van drugs- en alcoholmisbruik en geen vaste woonplaats. Volgens het Zweedse persbureau TT is de man in verband met een van zijn achttien veroordelingen in 2002 psychiatrisch onderzocht. Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat hij weliswaar narcistische trekjes heeft, maar niet psychisch gestoord is. Een psychisch gestoorde kan in Zweden geen gevangenisstraf krijgen, maar alleen een psychiatrische behandeling.

Het onderzoek naar DNA-sporen op het moordwapen en de baseballpet die de vermoedelijke dader op de plaats van het misdrijf achterliet is nog niet voltooid. Ook is de politie nog op zoek naar getuigen van de moord. Met de getuigenverklaring van de vriendin met wie Lindh aan het winkelen was, beschikt de politie al over belangrijk bewijsmateriaal.

De aanhouding kwam gisteravond enkele uren nadat de politie een arrestatiebevel had uitgevaardigd. Eerder op de dag meldden Zweedse kranten dat de dader was aangehouden, maar op een haastig belegde persconferentie werd dat door de politie ontkend. De krant Dagens Nyheter schreef vanmorgen dat gisteren een vriend van de verdachte werd aangehouden. De politie lag de afgelopen dagen onder vuur omdat ze niet in staat leek de man, van wie de foto bekend was, op te pakken. Er werden voortdurend vergelijkingen getrokken met de nooit opgeloste moord op premier Olof Palme in 1986.