Topman Ahold levert deel van zijn beloning in

De nieuwe topman van Ahold, Anders Moberg, levert onder druk van de publieke opinie een deel van zijn beloning in. President-commissaris Henny de Ruiter, verantwoordelijk voor Mobergs benoeming, treedt volgende maand af.

Dat heeft Ahold vanochtend bekendgemaakt. Vooral de bonus- en vertrekregeling voor Moberg heeft tot grote publieke commotie geleid, onder meer tot oproepen om supermarktdochter Albert Heijn te boycotten. Mobergs beloning zou te hoog zijn en onverenigbaar met de slechte situatie bij het bedrijf en de ontslagen bij Albert Heijn.

Moberg heeft de raad van commissarissen naar eigen zeggen ,,geadviseerd'' de hoogte van zijn bonus volledig afhankelijk te maken van de gang van zaken bij Ahold. In een verklaring zegt de Zweed dat ,,het recente publieke debat (...) mij zorgen heeft gebaard. Ik begrijp dat mijn huidige ontslagvergoeding en mijn gegarandeerde bonus in Nederland als onacceptabel worden beschouwd.''

Zijn eventuele vertrekpremie en bonusvergoeding worden volledig prestatie-afhankelijk en worden ,,gebaseerd op alle omstandigheden die op dat moment relevant zijn'', aldus Moberg. De gegarandeerde bonus van 1,5 miljoen euro per jaar vervalt, evenals de vooraf vastgestelde vertrekpremie die maximaal kon oplopen tot tien miljoen euro. Op welke wijze de bonus en vertrekpremie nu worden vastgesteld is onduidelijk.

Volgens Moberg was de in maart vastgestelde vergoeding gebaseerd op de toenmalige grote onduidelijkheden rond de financiële malversaties bij Ahold. Moberg vond de aanvaarding van zijn functie op dat moment ,,persoonlijk zeer risicovol''. Moberg schrijft dat het risico van het leiden van Ahold nog steeds ,,zeker niet onderschat mag worden'', maar dat hij van Ahold ,,een gezond bedrijf'' kan maken.

De Ruiter treedt tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering af als voorzitter van de raad van commissarissen van Ahold. Waarschijnlijk wordt die vergadering komende maand gehouden. ,,Alle commotie over De Ruiter belemmert de start van Moberg'', zegt De Ruiters woordvoerder. ,,Daarom treedt hij nu terug.'' De Ruiter wordt opgevolgd door voormalig Heineken-topman Karel Vuursteen. De Ruiter, die direct na het vertrek van topman Van der Hoeven aantrad als interim-bestuurder, zou volgens schema in april volgend jaar aftreden.

ACHTERGROND: pagina 17

WWW.NRC.NL: Dossier Ahold