Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Welke groepen worden door de bezuinigingen van het kabinet het zwaarst getroffen? 2 Vandaag gaat met een boekhouder langs een oudere WAO'er en een bijstandsmoeder. Ned.2, 18.00-19.25u.

Netwerk. Zeeschepen worden steeds vaker overvallen door piraten. De Amerikaanse onderzoeksjournalist John Burnett schreef hierover een boek, waarin hij een verband legt met het internationale terrorisme. In Netwerk een reportage en een gesprek met de auteur. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Onder meer aandacht voor de versobering van het arbeidsvoorwaardenpakket van Ahold-topman Moberg. Ned.3, 22.20-23.10u.

Algemene Beschouwingen. Rechtstreeks verslag van de tweede dag van het Tweede-Kamerdebat over de rijksbegroting. Morgen, Ned.2, 10.30-18.00u.

DOCUMENTAIRE

NPS Klassiek. Afl.: Valery Gergjevs Rusland: een muzikale reis. Zie tv-vooraf. Ned. 3, 23.55-01.00u.

Homeground. Programmaserie met regionale documentaires van de BBC. Afl.: Life through the lens. Miljonair David Clarke liet na zijn dood een enorme collectie 16 mm kleurenfilms na die een beeld schetsen van de jaren '50 en '60 in Engeland. BBC 2, 20.30-21.00u.

SPORT

Champions League. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd PSV-AS Monaco. Met voor- en nabeschouwing en samenvattingen van de overige wedstrijden in de Champions League. Onderbroken door Sportjournaal en Journaal. Ned.2, 20.25-00.40u.

FILM

The Horse Whisperer (Robert Redford, 1998, VS). Verfilming van Nicholas Evans' bestseller uit 1996 werd lang epos over de vervreemding van de moderne mens en de louterende werking van het eenvoudige landleven. Carrièrevrouw Kristin Scott Thomas brengt met gehavende dochter bezoek aan paardenfluisteraar Robert Redford. Net5, 20.30-23.40u., onderbroken door reclame.

Innerspace (Joe Dante, 1987, VS). Ironische fantasy persifleert de sciencefiction-film zonder de genreliefhebbers tekort te doen. Tot speldenknop verkleinde, drankzuchtige testpiloot Dennis Quaid belandt in bloedbaan van brave angsthaas (Martin Short). V8, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Unforgettable (John Dahl, 1996, VS). Potsierlijke thriller. Patholoog-anatoom Ray Liotta probeert met behulp van geheugen-verkwikkend serum van wetenschapster Linda Fiorentino de onnatuurlijke dood van zijn vrouw te reconstrueren. V8, 22.45-1.00u., onderbroken door reclame.

True Confessions (Ulu Grosbard, 1977, VS). Onevenwichtige verfilming van John Gregory Dunne's roman jongleert met thema's als corruptie, machtswellust, zondebesef en morele superioriteit door in een warrig thrillerplot twee broers tegenover elkaar te zetten: een dubieuze priester (Robert de Niro) en een buigzame politieman (Robert Duvall). BBC1, 0.55-2.45u.

. The Outlaw (Howard Hughes, 1943, VS). Fameuze, deels door Howard Hawks geregisseerde western waarin Billy the Kid, Doc Holliday en Pat Garrett vechten om de debuterende Jane Russell, naar wier boezem Hughes' meeste aandacht uitgaat. De Amerikaanse keuring deed er zes jaar over om de film in een gecoupeerde versie vrij te geven. Morgen, BBC2, 14.00-15.50u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Te gast is fotograaf Erwin Olaf. Zijn technisch perfecte portretten, films en clips worden gekenmerkt door erotiek, humor en fantasie. Komende zondag opent het Groninger Museum een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Radio 1, 10.04-20.04u.

De avonden. Een gesprek met hoogleraar en journalist Karel van Wolferen over zijn essay De ondergang van een wereldorde, waarin hij schrijft dat de Amerikaanse president Bush en de zijnen het wankele politieke evenwicht in de wereld dreigen te vernietigen. Daarnaast een gesprek met dichteres Elisabeth Tonnard, die toespraken van Bush transformeerde tot gedichten. 747AM, 22.02-24.00u.

Knetterende letteren. Romancier en scenarioschrijver Thomas Verbogt komt vertellen over zijn nieuwe roman Het ongeluk. Morgen, 747AM, 14.40-16.00u.

Een leven lang. Afl.: Nouschka van Brakel. Portret van cineaste die publiekstrekkers maakte als Een maand later (1987). Na De vriendschap (2001), werkt ze aan een documentaire over Maria. Morgen, 747AM, 16.00-16.45u.