Stichtelijk Argentijns drama

El Hijo de la Novia is meer dammen dan drama. Hoe louter je een man? Je bezorgt hem een hartaanval. Is dat niet genoeg? Dan stuur je nog een jeugdvriend op hem af, die hem nog als kleine Zorro heeft gekend en hem sindsdien niet meer heeft gezien. Om hem de onschuld te tonen die hij verloren heeft. En dan pikt die vriend ook bijna zijn verloofde af, dan voelt hij eens goed wat zij eigenlijk voor hem betekent. Wat echt iets betekent in de wereld en wat maar oppervlakkige betekenis heeft.

Rafaël, de Zoon van de Bruid uit de titel, leeft aan de oppervlakte. Hij is veertig, gescheiden, zorgt met de telefoon aan zijn hoofd voor een dochtertje dat gevoelige gedichtjes schrijft, maar waar hij nooit met meer dan een half oor naar luistert. Want Rafaël leeft voor zijn werk, een mooi restaurant in Buenos Aires, en gaat er bijna aan ten onder. Het zijn crisisjaren in Argentinië – hoewel Rafaël dat mooi relativeert: ,,Het ene jaar gaan we kapot aan de inflatie, het andere jaar aan de recessie.''

Alle mensen die in deze film voorkomen dienen slechts om Rafaël wakker te schudden, lijkt het, ook al geeft regisseur Juan José Campanella ze heus wel een eigen leven mee. Ook zijn vader, die nog steeds verliefd is op Rafaëls moeder. (NB: dit oudere liefdespaar speelde in 1985 samen in het veelgeprezen drama La Historia Oficial.) Zij heeft Alzheimer en zit mokkend in een tehuis. Rafaëls vader wil alsnog met haar trouwen voor de kerk en zo eindigt de film dan ook. Een stichtend voorbeeld voor wie slechts zijn carrière najaagt. Wat is dat nou vergeleken met liefde?

Zo simpel is El Hijo de la Novia, gemaakt in 2001 maar nu pas in Nederland. Hij is sympathiek en doet niemand kwaad. In 2002 is hij genomineerd voor een Oscar en op het festival in Vlissingen was hij een van de publieksfavorieten. Een veilige keuze voor de filmhuizen.

El Hijo de la Novia. Regie: Juan José Campanella. Met Ricardo Darín, Héctor Alterio, Norma Aleandro, Natalia Verbeke. In: Tuschinski, Amsterdam; Lantaarn/Venster, Rotterdam; Springhaver, Utrecht.