Staking kopers in Italië om prijzen

Italiaanse consumenten zijn gisteren in `kopersstaking' gegaan uit protest tegen de enorme stijging van de prijzen sinds de introductie van de euro. De stakingsoproep door vier grote consumentenorganisaties zou volgens de initiatiefnemers zijn opgevolgd door 47 procent van de Italianen. Vakorganisaties in de detailhandel menen dat maximaal 10 procent van de Italianen gisteren gehoor heeft gegeven aan de oproep.

Volgens het Italiaanse bureau voor statistieken Istat zijn de prijzen tussen december 2001 en juni 2003 met 4,3 procent gestegen. Maar geen Italiaan gelooft dat. Op de markt klagen klanten vaak over verdubbeling van de prijzen. En consumentenorganisaties publiceren lijstjes waaruit evenzeer blijkt dat diverse producten veel sneller duurder zijn geworden.

Uit een lijst van consumentenorganisatie Intesa dei consumatori blijkt dat uitgerekend de Lotto sinds de invoering van de euro het snelst in prijs is gestegen, en wel met 93 procent tot 1 euro voor een minimumgok. Gevolgd door de telefoontikken met 52,5 procent en courgettes met 38 procent. Heel sterk is ook de stijging met 26,1 procent van de tarieven die banken rekenen voor mensen die spaargeld op een rekening zetten.

Het verwijt dat deze Italiaanse inflatie het gevolg is van de invoering van de euro werd gisteren van de hand gewezen door de Italiaanse voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi. ,,De prijsstijgingen zetten zich in Italië op een andere manier voort dan in andere Europese landen.''

De vakorganisaties in de detailhandel erkennen dat bars en restaurants veel duurder zijn geworden, maar wijten dit aan misoogsten en de stijging van gemeentelijke belastingen.

In de strijd tegen de hoge prijzen heeft de burgemeester van Rome, Walter Veltroni, markten en supermarkten zo ver gekregen een `menu van de week' aan te bieden. Vanaf 1 oktober kunnen consumenten voor 12 euro per dag acht ingrediënten voor een volledige maaltijd aanschaffen.

Ook kappers gaan meedoen aan het initiatief. Zij zullen klanten die zich op woensdag of donderdag laten knippen 15 procent korting geven. De tarieven van loodgieters, elektriciens en garagemonteurs zullen worden gepubliceerd, opdat er wat meer controle komt op de prijzen die zij hun klanten berekenen.