Russisch record

De Russische beursgraadmeter is zijn record van oktober 1997 gepasseerd en meer dan veertien keer zoveel waard geworden sinds het dieptepunt van oktober 1998. Maar hoewel de Russische aandelen nu een veel steviger fundament onder zich hebben, is de markt zichzelf voorbijgelopen.

Het Rusland van vandaag de dag lijkt in vrijwel niets op de markt die een keldering van 93 procent onderging als gevolg van de naweeën van de Aziatische crisis en het wegglijden in de waanzin van de regering-Jeltsin. Vladimir Poetin heeft Rusland daarentegen in de richting geloodst van een sterke economische groei, een oersolide roebel, een oplevende consumptie, indrukwekkende begrotingsoverschotten en een enorm handelsoverschot. Een verreikend hervormingsprogramma, met name op het gebied van het grondbezit, de belastingen, de pensioenen en de rechtspraak, vernieuwt de structuur van de Russische economie. De kortingspercentages op aandelen en de rendementen op euro-obligaties zijn scherp gedaald, waardoor het hernieuwde vertrouwen van beleggers in Rusland wordt onderstreept.

Maar een groot deel van de Russische groei wordt gevoed door een onhoudbaar hoog peil van de grondstoffenprijzen, waardoor de zorgen over de `Nederlandse ziekte' (het te lang leunen op de aardgasbaten) toenemen. Grote hoeveelheden binnenlands kapitaal – een gevolg van de niet goed functionerende banksector, de lage rendementen op obligaties en het feit dat de oligarchen willen diversifiëren – hebben de beurskoersen omhooggestuwd, waarbij de gewoonlijk wat trager reagerende internationale beleggers nu ook meedoen. De eigendomsrechten, de rechtsstaat en het ondernemingsbestuur laten nog steeds veel te wensen over, zoals wordt geïllustreerd door het zich voortslepende Yukos-schandaal. De banksector, de monopolies, de corruptie en de ondoelmatige bureaucratie dreigen de groei te verstikken. Het verkiezingsseizoen heeft de vaart uit de hervormingen gehaald, waardoor de relatieve zwakte van de instellingen waarop de staat zou moeten rusten, wordt benadrukt.

Intussen verhogen de beursmakelaars in Moskou hun koersdoelen met een alarmerende regelmaat, terwijl de belangstelling voor in vergetelheid geraakte aandelen van de tweede en derde garnituur hand over hand toeneemt. Omdat de olieaandelen ongeveer tweederde van de hele beurswaarde voor hun rekening nemen, zal iedere correctie van de olieprijs de markt hard treffen.

De vrij verhandelbare aandelen gaan in rook op door toedoen van hebzuchtige oligarchen en er komen weinig nieuwe aandelen op de markt. De waarderingen – herinnert u zich die nog? zijn niet langer buitengewoon aantrekkelijk. Rusland is vergelijkbaar met Brazilië en Indonesië, maar de Russische aandelen worden hoger aangeslagen dan die van welke andere grote markt ook, behalve Hongkong.

De risico's van beleggen in Rusland zijn sinds eind jaren negentig aanzienlijk afgenomen, maar de regels voor verstandig beleggen zijn niet veranderd. Het is dus nog te vroeg om zich op de Russische markt te storten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.