Rode mix

Veel mensen zien op tegen het grillen van paprika's. Toch is het een werkje van niks. Belangrijk is dat de paprika's een zo vlak mogelijk oppervlak vormen, zodat de schil gelijkmatig kan blakeren onder de gril. Maar als de schil slechts hier en daar geblakerd raakt, omdat door de natuurlijke bolling van het vruchtvlees niet overal evenveel stralingshitte komt, dan wordt het wegtrekken van de schil een moeizaam en vervelend werkje.

Om efficiënt met tijd om te springen rooster ik altijd 's morgens vroeg de paprika's gedurende de tijd dat ik bezig ben met de dagelijkse matineuze bezigheden. Daarna dek ik ze, buiten de oven, af met een stuk folie en een theedoek. Daardoor koelen ze langzaam af, waardoor ze nog enigszins doorgaren, hetgeen de zoete smaak van geroosterde paprika's verhoogt. 's Avonds zijn de paprikahelften snel van hun geblakerde schilletje ontdaan en klaar voor verdere verwerking.

Een mix van geroosterde paprika's en zongedroogde tomaten onder olie vormt een heerlijk bijgerechtje bij gegrilde lamskoteletjes. Bereiding: halveer de paprika's, verwijder stelen, zaad en zaadlijsten. Druk de paprikahelften met de vlakke hand plat en breek het vruchtvlees van de sterk gekrulde uiteinden met de hand of scheur het vruchtvlees iets in, zodat de gebolde randen ook plat komen te liggen. Leg de platte paprikahelften naast elkaar (snijvlak onder) op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Schuif de bakplaat onder een hete gril gedurende 15-20 minuten; verwissel de stukken paprika halverwege met elkaar van plaats, zodat ze allemaal evenredig geblakerd raken. Neem de bakplaat uit de oven en laat de paprika's afkoelen zoals hierboven beschreven. Trek er de velletjes af en snijd de paprika's overdwars in dunne sliertjes. Snijd de tomaathelften overdwars in reepjes. Vermeng paprika's en zongedroogde tomaten met elkaar in een ruime kom en roer er oregano, knoflook, geweekte kappertjes en olijfolie door. Maal er naar wens wat zeezout over. De mix kan ook op crostini worden gelegd als borrelhapje.

    • Florine Boucher