Rodamco onderzoekt directielid

Vastgoedbelegger Rodamco Europe is een diepgaand onderzoek gestart naar de financiële privé-situatie van zijn financieel directeur. Dit heeft Rodamco vandaag bekendgemaakt.

De beslissing om het onderzoek in te stellen werd genomen tijdens een bijzondere bijeenkomst gisteren van de raad van commissarissen, aldus een verklaring van Rodamco Europe. De financieel directeur, Ronald Dorjee, is sinds vrijdag met verlof.

Bestuursvoorzitter Maarten Hulshoff, die de functie van Dorjee zal waarnemen zolang het onderzoek duurt, was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. In een persbericht zegt Hulshoff te verwachten dat het onderzoek snel zal zijn afgerond. ,,Ronald heeft ons vorige week uitvoerig op de hoogte gesteld van wat er in zijn privé-leven heeft plaatsgevonden. Naar aanleiding daarvan zijn wij ons verder gaan beraden en besloten is dat de feiten nader onderzoek behoeven'', aldus Hulshoff. Ook commissarissen van Rodamco Europa weigerden vragen over de zaak te beantwoorden.

Dorjee is sinds januari 2002 financieel directeur bij Rodamco Europe. Zijn problemen zouden echter uit zijn vorige functie stammen: die van financieel directeur bij het Londense internetbedrijf Scoot.com. Dit bedrijf, waar Dorjee medio 2001 vertrok, was lang een van de succesnummers op de beurs, maar ging ten onder toen de internetluchtbel leegliep. Dorjee en voormalig Scoot-directeur R. Bonnier kregen een vertrekpremie mee van ruim 1,5 miljoen euro, zo bleek vorig jaar.

Desondanks zou Dorjee grote schulden hebben overgehouden uit de Scoot-periode. Deze miljoenenschuld zou hij via leningen van zijn broer hebben weggewerkt en – tegen de wettelijke regels in – niet hebben gemeld toen hij in dienst kwam van Rodamco, zo schreef dagblad De Telegraaf eerder deze week. Die krant stelde verder dat Dorjee de handtekening van zijn toenmalige echtgenote heeft vervalst om in aandelen Scoot te kunnen handelen toen hij daar nog financieel directeur was. Inmiddels heeft zijn ex-vrouw een rechtzaak tegen Dorjee aangespannen en eist zijn broer het geld terug. Rodamco Europe heeft de Autoriteit Financiële markten (AFM) ingelicht. AFM wil niet zeggen of zij een onderzoek zal doen.

Rodamco Europe is een van de vier bedrijven, waarin de Rodamco beleggingsgroep eind jaren negentig werd gesplitst. Het fonds belegt in vastgoed zoals winkelcentra.