Nigeriaans/Friese boerin moet blijven

Aan de gevel van de Gereformeerde Kerk in Kollumerzwaag hangt een groot spandoek ,,Esther moat bliuwe''. Het Friese dorp (3.000 inwoners) staat als één man achter hun Nigeriaanse dorpsgenote Esther Uhunamure (32), die op 28 september het land uit moet. Sinds vijf jaar woont ze samen met veehouder Wytze van der Zwaag (49). Het paar heeft twee dochters Vera (3) en Margriet (vier maanden).

Omdat Eshter geen geldig geboortebewijs heeft, kan het paar niet trouwen, wat het dolgraag wil. Lang hebben ze achter de schermen aandacht voor de kwestie gevraagd, zegt woordvoerder Sikko van der Wal van het actiecomité. Tegen hun zin, maar noodgedwongen, zoeken ze nu de openbaarheid. Op 28 september moet Esther het land uit, omdat ze hier illegaal verblijft. ,,Wreed en onmenselijk'', vinden de leden van het comité, waarin de vier plaatselijke kerken en Plaatselijk Belang zitten. In een brief aan minister Verdonk ,,smeken'' ze om ,,het gezin niet uit elkaar te scheuren''. Er is inmiddels een handtekeningenactie gestart. Ook op de internetsite van het dorp kunnen mensen adhesiebetuigingen plaatsen. Wytze en Esther willen zelf niet met de pers praten. Lange tijd wisten de dorpelingen niet dat uitzetting dreigde. ,,Ze wilden zelf voor elkaar krijgen dat Esther een verblijfsvergunning kreeg'', vertelde Van der Wal vanmorgen voor een zaal van 100 dorpelingen. Desgevraagd vertelt hij dat Wytze na drie maanden zelf bij de gemeente meldde dat hij en Esther samenwoonden. ,,Gereformeerden zijn gezagsgetrouw'', vertelt Van der Wal desgevraagd.

Het zit 'm vast op het geboortebewijs. In 1971 was er in Nigeria geen landelijk systeem van bevolkingsregistratie. De verklaring onder ede van haar Esthers moeder, dat die op 3 april 1971 is geboren, noch documenten van haar basisschool en de kerk, gelden als wettig geboortebewijs. De Haagse rechtbank verklaarde het beroep van het Friese boerenechtpaar tegen haar uitzetting in juni ongegrond. De kwestie ligt nu bij de Raad van State. Inmiddels heeft het Eerste Kamerlid Hendrik ten Hoeve vragen gesteld aan de Minister. Als Verdonk onverbiddelijk blijft, verleent Esthers kerk – voor het eerst in zijn geschiedenis – kerkasiel. ,,En dan kan ze wel bij ons in de pastorie slapen'', aldus predikant Peter Strietman.