`Kok heeft excuses gemaakt'

Oud-premier Kok (PvdA) heeft volgens zijn opvolger Balkenende (CDA) excuses gemaakt voor zijn opmerking op 3 september dat hij hoopte dat Nederland zich niet als een ,,schoothondje'' van de VS zou gedragen.

Gisteravond verklaarde Balkenende in gesprek met de tv-rubriek Netwerk dat hij Kok na diens uitspraak had gebeld. ,,Hij heeft wel vijf keer zijn excuus aangeboden dat hij het woord heeft gebruikt'', aldus Balkenende. ,,Ik denk dat hij zelf heeft aangevoeld dat hij eigenlijk wat te ver was gegaan. Voor het overige hebben we gezegd: zand erover, we komen elkaar weer eens even tegen en we gaan koffie drinken.'' Kok zelf was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

De voormalige minister-president deed zijn gewraakte uitlatingen op het moment dat Balkenende samen met minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) een bezoek bracht aan het Witte Huis. Volgens Kok had de regering zich het afgelopen halfjaar ,,kritiekloos aan de zijde van de VS'' geschaard in de kwestie-Irak. Kok zei niet te hebben gewild dat het kabinet-Balkenende zich tegen de Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak had gekeerd. ,,Maar het had wel wat voorwaardelijker gekund'', aldus de ex-premier in een radio-interview.

In een reactie had Balkenende twee weken geleden gezegd ,,verbaasd'' te zijn over de kritiek van Kok. Hij was vooral geraakt doordat Kok de term `schoothondje' in de mond had genomen. ,,Het is nooit verstandig zo over je opvolger te praten'', zei de premier. De Hoop Scheffer deed Koks woorden toen af als ,,onzin''.

Het is in Nederland niet gebruikelijk dat premiers hun opvolgers kritiseren, daarom leidde Koks typering in Den Haag tot opschudding. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer schaarde zich overigens achter de strekking van de woorden van de voormalige parijleider, dat Nederland meer voorwaarden had moeten stellen inzake de oorlog in Irak.