KLM is grote verliezer op beurs

De belangrijkste Europese beurzen hebben vanmorgen weer flinke winsten geboekt. Gesteund door de koersstijgingen in New York boekten vrijwel alle fondsen winst, met luchtvaartmaatschappij KLM als één der grote uitzonderingen.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX-index, stond even na het mniddaguur op 339,68 punten, een winst van 1 procent. De FTSE-index in Londen won 0,55 procent, de CAC-index in Parijs 0,9 procent en de DAX-index in Frankfurt 1,1 procent.

De beurzen werden gesteund door winsten op de beurzen in New York gisteren. De beleggers in de Verenigde Staten werden actief nadat de Amerikaanse centrale banken hadden laten weten de rente voorlopig laag te houden. Vooral banken en verzekeraars profiteerden van het nieuws. ING won 1,3 procent en Aegon 1,5 procent.

KLM was de grootste verliezer in de Midkap-index met een daling van 4 procent tot 11,46 euro. KLM en Air France zeiden vanmorgen dat er nog enkele belangrijke hordes moeten worden overwonnen eer de besprekingen over een alliantie zijn afgerond. Beleggers reageerden negatief omdat het bericht erop kan duiden KLM niet volledig zal fuseren met Air France en dat er wellicht voorlopig geen witte rook valt te verwachten. Op de Franse beurs verloor Air France 1,8 procent tot 14,80 euro.

In Amsterdam behoorde Ahold tot de grote stijgers met een winst van 2,2 procent tot 9,21 euro op het nieuws dat topman Moberg zal zijn omstreden beloningspakket zal aanpassen. De stap van Moberg, en het bericht dat president-commissaris De Ruiter zal aftreden, kan weer enige rust btrengen bij het concern.

Nadat in New York de Dow-Jonesindex met 1,3 procent steeg en de Nasdaq met 2,2 procent, stegen ook de koersen op de effectenbeurs van Tokio. De Nikkei-index sloot met een winst van 1 procent op 10.990 punten. De Nikkei kwam in de loop van de dag voor het eerst sinds vorig jaar juli boven de grens van 11.000 punten. Beleggers vertrouwen erop dat economisch herstel in Japan en de VS zal leiden tot een stijging van de winsten in het bedrijfsleven.

Ook de andere beurzen in het Verre Oosten waren positief gestemd. In Hongkong was de Hang Seng-index aan het begin van de middaghandel 0,9 procent hoger en het koersgemiddelde in Seoel sloot met een winst van 0,4 procent.