Hof VS bereid beslissing `recall' te heroverwegen

Het Amerikaanse federale Hof van Beroep, dat begin deze week heeft bepaald dat de tussentijdse stemming over het gouverneurschap van Californië voorlopig niet kan doorgaan, heeft in een ongebruikelijke stap aangegeven dat het die beslissingen mogelijk opnieuw in overweging zal nemen.

Het Hof van Beroep voor de westelijke Verenigde Staten heeft nu de Californische kiescommissie en voorstanders van de zogeheten recall-verkiezingen gevraagd vandaag, voor het middaguur in Californië, argumenten aan te dragen voor een heroverweging van de uitspraak door het voltallige Hof van beroep.

De uitspraak die er nu ligt is opgesteld door drie van de elf rechters van het Hof. Die besloten de recall-verkiezingen van 7 oktober voor onbepaalde tijd uit te stellen totdat de omstreden ponsmachines die nog in zes Californische kiesdistricten worden gebruikt, zijn vervangen door moderne stemapparaten. De oude ponsmachines zijn zo onbetrouwbaar dat mogelijk 40.000 stemmen verloren zouden kunnen gaan.

De rechters gingen met dun uitspraak akkoord met de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU die had voorgesteld de verkiezingen te verplaatsen naar 2 maart, de dag dat in Californië voorverkiezingen worden gehouden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Voorstanders van de recall-verkiezingen, die moeten uitmaken of de vorig jaar gekozen gouverneur van Californië, Gray Davis, moet worden teruggeroepen, hebben schande gesproken over de beslissing van het Hof. Conservatieve commentatoren hebben gesproken over een links complot tegen de wens van de kiezers in.

Kevin Shelley, Secretary of State voor Californië en de hoogste verantwoordelijke voor de verkiezingen, gaat het Hof vragen de beslissing te herroepen. ,,Het is in ieders beste belang dat deze zaak snel wordt gehoord en overwogen, opdat de snelle en definitieve beslissing wordt genomen die de kiezers verwachten en verdienen.''

Thomas Hiltachk, een advocaat die werkt in opdracht van een groep voorstanders van de recall, noemde het initiatief van het Hof ,,bemoedigend' en een signaal dat een groot deel van de rechters van het Hof van Beroep voor het Negende Circuit hun twijfels hebben over de uitspraak die hun drie collega's hebben gedaan. Rechters mogen zelf bepalen of het volledige Hof een eerder gedane uitspraak opnieuw in behandeling moet nemen.