Het Beeld

De canon is dood, leve de volatiele sterrenbeurs! Vanaf deze week kan roem per week, per dag, per uur gemeten worden. De afkorting BN'er staat niet meer voor Bekende Nederlander, maar voor Beursgenoteerde Nederlander. Afgelopen zondag werd de handel op internet geopend en sindsdien kan iedereen die een abonnement neemt op de bijbehorende sms-dienst sterrenaandelen kopen en verkopen. Het verwante wekelijkse SBS6-televisieprogramma stelt nog niet veel voor, maar het fenomeen is fascinerend.

Aanvankelijk moesten veel BN'ers huiveren bij de gedachte dat hun enige kapitaal, hun beroemdheid, zo transparant zou worden. Een van hen, Adam Curry, dreigde zelfs met een proces, als zonder zijn toestemming zijn naam en beeltenis zouden worden gebruikt. Heel slim engageerde producent John de Mol, zelf vader van twee BN'ers, daarna Curry als copresentator met Robert ten Brink. Of zou Curry dat steeds al geweten hebben?

Bij de lancering van de Sterrenbeurs moest menige vedette sip constateren dat hij of zij te weinig stemmen had gekregen om een positie bij de 150 genoteerden te behalen. Dat lukte wel zeventig televisiepresentatoren, vier voormalige Idols-kandidaten, tientallen soapsterren en andere babes (m/v), de dance-coryfeeën dj Tiësto en dj Jean, geen enkele actieve sporter en een paar dwaalgasten: Emile Ratelband, Estelle Gullit-Cruijff, Theo van Gogh, Bram Moszkowicz. De jongste is Idols-finalist Jim (16), de oudste acteur Piet Römer (75).

Uit de eerste resultaten blijkt dat een aandeel vooral in waarde stijgt door exposure, positief of negatief, op televisie. Wiens naam voorkomt in een van de drie dagelijkse sterrenrubrieken gaat omhoog, wie niet wordt genoemd daalt.

De BBC is al iets eerder begonnen met een vergelijkbaar project, dat Celebdaq heet. Daar is het sterrengehalte veel gevarieerder: men vindt er drie prinsen, de koningin, Hollywoodsterren, mode-iconen, schrijfster J.K. Rowling en tycoon Rupert Murdoch. Ook gaan de koersen er veel wilder omhoog en omlaag dan op de Sterrenbeurs: terwijl de meeste aandelen fluctueren tussen de 1 en de 5 pond, staat Arnold Schwarzenegger nu op ruim 500 pond. In Nederland steeg de eerste dagen volkszanger Frans Bauer het onstuimigst: 60 procent. Van een introductiekoers van 25 punten naar net over de 40. Het laagst scoort musicalster Pia Douwes: 6,99.

Blue chips en staatsobligaties kent de Sterrenbeurs nauwelijks, of het zou Rob de Nijs moeten zijn. Bovendien zijn beleggers mede afhankelijk van mysterieuze beïnvloeding van de koersen: een anonieme beurscommissie, onder leiding van Wilma Nanninga, gossip-redacteur van De Telegraaf, deelt bonus- en strafpunten uit. Die dividenduitkeringen aan de beleggers worden niet direct verwerkt in de koers, maar zijn natuurlijk wel van invloed op de handel.

Ach, met de uit koerswinst behaalde punten kunnen slechts hebbedingetjes in de Sterrenbeurs-shop worden aangeschaft; voor de sterren zelf staan er grotere belangen op het spel.

Gerectificeerd

De Mol

In de rubriek `Het Beeld' (17 september, pagina 27) wordt John de Mol, producent van Sterrenbeurs, vader van twee beursgenoteerden genoemd. De twee beursgenoteerden op wie gedoeld wordt zijn zus Linda de Mol en zoon Johnny.

    • Hans Beerekamp