Guy Pearce

Guy Pearce, die debuteerde in Neighbours, houdt niet van aandacht. Het liefst verstopt hij zijn mooie jukbeenderen achter een baard.

Guy Pearce klaagt wel eens over zijn schoonheid. Die zorgt ervoor dat er rollen aan hem voorbijgaan. Zelfs zijn rol in L.A. Confidential (Curtis Hanson, 1997), zijn doorbraak in Hollywood, had hij om die reden bijna niet gekregen. Zijn jukbeenderen zouden te prominent zijn om een politieman te kunnen spelen. Nu verbergt Pearce zijn gezicht het liefst achter een baard, in het echt en als de rol het ook maar enigszins toelaat ook op het doek.

Guy Edward Pearce (Ely, 5 oktober 1967) werd geboren in Engeland maar groeide op in Australië. Zijn vader was piloot en kwam om bij een ongeluk toen Pearce acht was. Naar eigen zeggen was die gebeurtenis beslissend voor zijn carrière. Zijn moeder, een onderwijzeres, vroeg haar zoon niet bij de pakken neer te zitten. ,,Vanaf dat moment begon ik te acteren'', zegt Pearce vaak in interviews.

Pearce kreeg zijn eerste rol in Neighbours, de Australische, ook in Engeland heel populaire televisieserie waar de carrières van Kylie Minogue en Jason Donovan eveneens begonnen. Pearce, die voor Neighbours uit onzekerheid was gaan bodybuilden, kon al snel niet meer gaan winkelen nadat de scholen waren uitgegaan. Misschien heeft Neighbours hem voor de roem verpest; hij lijkt echt niet van aandacht te houden.

Na nog een aantal televisieseries en -films maakte hij zijn filmdebuut in 1994 in Priscilla, Queen of the Desert van Stephan Elliott. Het was een rol die je niet van Pearce verwachtte. Net als Terence Stamp speelde hij in Priscilla een drag queen. De roze oogschaduw stond hem net zo goed als de spieren van de sportschool; Pearce is een van die schaarse mannen die ook als vrouw mooi zijn.

Priscilla zorgde ervoor dat Amerika in Pearce geïnteresseerd raakte. In Amerika debuteerde hij in L.A. Confidential, waarin nog een onbekende Australische acteur speelde, Russell Crowe. De carrières van Pearce en Crowe zijn sindsdien niet meer te vergelijken geweest. Crowe ging verder met Gladiator (2000) van Ridley Scott en werd prompt een grote ster. Pearce speelde in de onafhankelijke film Memento (ook 2000) van Christopher Nolan en bleef Guy Pearce.

Pearce is er blij om. Hij woont in Melbourne, laat zijn hond uit en vertimmert zijn huis. Hij speelt graag in Australische films, zoals The Hard Word of Till Human Voices Wake Us (2001). Dan hoeft hij de oceaan niet over. Pearce rijdt het liefst naar zijn werk. Toch speelde hij na Memento nog wel in een aantal grote Hollywoodproducties, waaronder The Count of Monte Christo (2002) van Kevin Reynolds en The Time Machine (2002) van Simon Wells. Dat beide films flopten vond hij eigenlijk niet zo erg. Het gerucht dat Nolan Batman zal spelen in de verfilming van de strip door Christopher Nolan, is dan ook echt niet waar. Deze week werd bekend dat Christian Bale (American Psycho) die rol zal spelen. Pearce nam liever een rol aan in Two Brothers van Jean-Jacques Annaud, waarin de echte sterren twee tijgers zijn.