Gebrek aan tv-aandacht nekt vrouwenprofvoetbal

Vijf dagen voor het begin van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Philadelphia heeft de Women United Soccer Association (WUSA) besloten zichzelf op te heffen. De overkoepelende organisatie voor het professionale vrouwenvoetbal in de Verenigde Staten kan de begroting voor het komende seizoen niet rond krijgen. De acht deelnemende teams uit Boston, Atlanta, San Diego, Washington, New York, San José, North Carolina en Philadelphia worden eveneens opgeheven.

De profcompetitie werd in 1999 opgericht in de euforie na het WK in eigen land, waar Team USA met sterspeelster Mia Hamm wereldkampioen werd. De WUSA wierf geldschieters, die tezamen een bedrag van 100 miljoen dollar bijeen moesten brengen.

De competitie ging van start in april 2001. De acht clubs, gekozen uit vijftien kandidaten, ontvingen elk tien miljoen gulden van de bond als startkapitaal. Het geld was afkomstig van acht tv-sponsors. Na een hoopvol begin zakte de belangstelling in. Afgelopen seizoen leed de bond een verlies van circa zestien miljoen dollar. De speelsters moesten een salarisoffer brengen om de competitie tot een goed einde te kunnen brengen. De bond heeft inmiddels ontslag aangevraagd voor de 375 werknemers. Washington Freedom gaat de geschiedenis in als de laatste kampioen van de VS in het vrouwenprofvoetbal.

Speelsters en begeleiders van de Amerikaanse nationale ploeg hopen dat het komende WK alsmede de Olympische Spelen van Athene (2004) alsnog voldoende (tv-)aandacht en publieke belangstelling genereren, waardoor een herstart mogelijk is.