Erykah Badu

Waarom zou Worldwide Underground worden aangekondigd als een EP, als Erykah Badu's derde studioplaat gewoon ruim 50 minuten duurt? Goed, onder de elf nummers kennen we een intro, een outro en een bonusnummer, maar zelfs met aftrek daarvan houden we genoeg muziek over voor een volwaardig album. Dat Badu en de platenmaatschappij het anders zien, doet vermoeden dat Worldwide Underground als een tussendoortje wordt beschouwd – wel wat pijnlijk, drie jaar na het fraaie Mama's Gun.

De nieuweling kan inderdaad niet tippen aan die plaat of Badu's debuut Baduizm, albums die de zangeres uit Dallas in de frontlinie van de nieuwe generatie soulzangeressen plaatsten. Worldwide Underground kent een losse, improviserende inslag die soms aardig uitvalt, maar ook een desastreuze uitwerking kan hebben. De minuten doorzeurende scat-partij in Bump It roept rampzalige herinneringen op aan het bespottelijke balletdansje met fluitbegeleiding tijdens haar optreden op North Sea in 2001. Aardiger, en veel minder zwaar op de hand, is Love Of My Life, waarin Badu met de dames Bahamadia, Queen Latifah en Angie Stone Funk You Up van Stone's oude rapgroep The Sequence afstoffen. Echt sterke nummers ontbreken verder, of het zou de spannende single Danger moeten zijn. Worldwide Underground is een diffuse en wisselvallige aangelegenheid.

Erykah Badu: Worldwide Underground (Motown 0602498609088) distr. Universal