Bakje troost blijft onbelast

Koffieliefhebbers in de Amerikaanse stad Seattle wordt het extra dubbeltje op hun dagelijkse bakje troost bespaard. Kiesgerechtigden die gisteren hun stem uitbrachten over Initiative 77, dat de financiering van meer kinderopvang mogelijk had moeten maken, stemden overweldigend tegen het voorstel.

De initiatiefnemers van Initiative 77 hadden berekend dat in Seattle, waar de koffieketen Starbucks vandaan komt, jaarlijks 6,5 miljoen dollar verdiend had kunnen worden aan de koffiebelasting. Met dat geld zou lokale kinderopvang voor arme gezinnen mogelijk moeten zijn gemaakt.

Volgens John Burbank, woordvoerder voor een groep voorstanders van het voorstel moeten mensen die dagelijks in staat zijn drie of vijf euro te betalen voor hun kop koffie ook in staat zijn een dubbeltje extra af te staan voor een goed doel.

Café's, koffieproducenten en de Kamer van Koophandel van Seattle hebben zich tegen het initiatief verzet omdat volgens hen, het drinken van koffie voor veel inwoners van Seattle ,,noodzakelijk'' is. ,,Het is geen luxe product', zei Jeff Babcock, eigenaar van Zoka Coffee and Roasters. ,,We wonen in een koude, natte omgeving. Koffie is belangrijk.''

Initiative 77 was alleen van toepassing geweest op espresso, cappuccino en koffie verkeerd. Gewone koffie bleef onbelast in het voorstel.

Veel tegenstanders zijn vooral tegen wat zij noemen, arbitraire heffingen. ,,Het is een gevaarlijke vorm van belastingbeleid'', zei Brian Yeck, eigenaar van Zeitgeist Coffee, een klein café in het centrum van de stad.