`Amerikanen' gevangen in Irak

Onder de naar schatting 10.000 verdachten die de Amerikaanse troepen momenteel gevangen houden in Irak, zijn ten minste acht mannen die zeggen Amerikaan te zijn. Dat heeft de Amerikaanse generaal Janis Karpinski gezegd bij een bezoek van journalisten aan een van de Iraakse gevangenissen waar de Amerikaanse troepen hun gevangenen hebben opgesloten.

In de betreffende gevangenis, de Abu Ghraib nabij Bagdad, zitten ook twee mannen die beweren de Britse nationaliteit te hebben. Volgens Karpinski worden de `Amerikanen' en `Britten' ondervraagd naar hun betrokkenheid bij guerrilla-aanvallen op de coalitietroepen in Irak.

Het is de eerste keer dat van Amerikaanse militaire zijde melding wordt gemaakt van mogelijke betrokkenheid van westerlingen bij aanvallen op de Amerikaanse troepen. Al eerder kwamen er berichten over de komst van buitenlandse islamitische strijders naar Irak om tegen de Amerikanen te vechten. Volgens generaal Karpinski bevinden zich in de gevangenissen in Irak ,,enkele honderden'' verdachten die afkomstig zijn uit derde landen.

De Amerikaanse en Britse regeringen onderzoeken momenteel of de nationaliteitsclaim van de `Amerikanen' en `Britten' klopt. De Amerikaanse minister van Defensie houdt er rekening mee dat de beweringen zijn gedaan om aan detentie te ontkomen. ,,Ze zijn zeer vaardig in het in verwarring brengen over hun echte nationaliteit, over waar ze vandaan kwamen en wat ze aan het doen waren. Het duurt even om dit uit te zoeken.''

Ook in Afghanistan pakten de VS eigen onderdanen of die uit bevriende landen op. De bekendste was John Walker Lindh, de `Amerikaanse Talibaan' die vorig jaar tot 20 jaar cel werd veroordeeld. In Guantánamo Bay op Cuba houden de VS ongeveer 660 gevangenen vast, afkomstig uit 42 landen. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het terreurnetwerk van Al-Qaeda en de Talibaan, maar geen van de gevangenen is officieel in staat van beschuldiging gesteld.