Wie is Joost Sickenga?

Morgen vindt in Amsterdam het Joost II Sickenga Festival plaats. Tijdens dit Retrospectief Offensief zijn de onbekende toneelstukken te horen van de onbekende toneelschrijver Joost II Sickenga. Gerardjan Rijnders, Tom Jansen Joop Admiraal en Sara de Bosschere lezen stukken voor als Kapot, Exit 4 All en Bob, Bob, Bob en Bop.

Joost II Sickenga bestaat echt, woont in Hoornaar en werkt in de filmcatering. De acteurs zeggen grote waardering voor zijn toneelwerk te hebben, maar waarom is het dan nooit gespeeld?

Sickenga (1963) studeerde in 1990 cum laude af aan de Rietveld Academie. Zijn examenwerk bestond uit de door hemzelf geschreven en opgevoerde theatervoorstellingen Ha-ha het leven en De woede en de wond. Daarna begon zijn moeizame tocht langs de gezelschappen. Hij kreeg overal nul op het rekest of ontving een enthousiast antwoord dat zijn stuk ,,op de planning staat''. Toneelgroep Amsterdam heeft hem zo jaren aan het lijntje gehouden. Desgevraagd zegt hij aan de telefoon: ,,Ik kreeg de smoor in. Altijd ging er weer een groot klassiek toneelstuk voor. Op een gegeven moment heb ik alle mensen die ik al dertien jaar heb lastig gevallen gemobiliseerd en nu is het festival er gekomen. Voor repeteren hebben de spelers echter geen tijd. Ze gaan aan tafel zitten en lezen mijn teksten. Ik ben er trots op.''

Acteur Hein van der Heijden treedt op in Bob, Bob Bob en Bob. ,,Het zijn vier telefoongesprekken door elkaar gesneden. Niemand van ons heeft zich voorbereid. Maar dat geeft een extra spanning. Het gaat erom of je de essentie proeft, de ziel van de tekst. Sickenga schrijft met wrange humor, en dat is mooi.''

Joost II Sickenga: Retrospectief Offensief. 17, 24/9 en 1/10, 20.30u. Theater Pick Up, Kloveniersburgwal 131, Amsterdam. Toegang gratis.

    • Kester Freriks