Wet voor oudereninvloed

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken komt met wetgeving voor medezeggenschap van enkele honderdduizenden gepensioneerden bij pensioenregelingen die werkgevers uitbesteden aan verzekeraars. Dat blijkt uit de begroting van Sociale Zaken.

Door de verslechterde financiële positie van de pensioenwereld krijgt een groeiend aantal ouderen dit jaar minder pensioenverhoging dan gebruikelijk was.

De meeste werknemers sparen via hun werkgever voor een pensioen bij een pensioenfonds. Bedrijfstakken zonder verplicht pensioenfonds laten hun pensioenregeling doorgaans uitvoeren bij een verzekeraar. In die regelingen hebben ouderen geen enkele invloed, bleek twee jaar geleden uit een onderzoek in opdracht van de Sociaal-Economische Raad.

Bij de pensioenfondsen hebben werkgevers-, werknemers- en ouderenorganisaties afspraken over oudereninvloed gemaakt om wetgeving te voorkomen. Sociale Zaken ondersteunt dat met ongeveer 100.000 euro voor de gezamenlijke ouderenorganisaties, die verenigd zijn in het CSO, voor onder meer kadertraining.